Estats Units 2016

Macedònia, centre de producció de webs proTrump

Joves macedonis es lucren publicant a la xarxa informacions falses i propaganda a favor de Trump

RedaccióActualitzat

Veles, una població de Macedònia d'uns 45.000 habitants, viu una autèntica febre d'or digital, gràcies a Donald Trump; en concret, gràcies a l'interès que genera a internet. Segons mostra una recerca de Buzzfeed, joves d'aquesta població macedònia gestionen més de 100 pàgines web, entre les quals hi ha WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com o DonaldTrumpNews.co, a favor del líder republicà amb contingut electoral enganyós o directament fals, i que sovint tenen molt més ressò que notícies publicades per mitjans de gran prestigi com ara "The New York Times".

Per exemple, WorldPoliticus.com assegurava que Hillary Clinton seria acusada el 2017 per l'escàndol dels correus electrònic acompanyats de titulars com "Aquesta és la notícia del mil·lenni" o "les vostres pregàries han estat respostes". Una història que va generar més de 140.000 comparticions, reaccions i comentaris a Facebook i amb això una gran quantitat de diners en publicitat.

Els autors de les pàgines, alguns de només 16 o 17 anys, no tenen cap interès polític ni per a Donald Trump en concret, però han descobert que el candidat republicà representa una gran font d'ingressos en publicitat i el que fan és generar molt tràfic a la xarxa amb notícies proTrump sensacionalistes, sovint falses, i distribuir-les a Facebook. Cal recordar, en aquest sentit, que els clics nord-americans valen fins a quatre vegades més que els de fora ja que els anunciants els valoren més.

Així doncs, actualment hi ha més d'un centenar de pàgines actives que fan aquest tipus d'informació falsa i enganyosa ben lluny dels Estats Units, segons Buzzfeed, amb centenars de milers de seguidors i encara n'hi ha una quarantena més registrades, tot i que no actives. A principis d'any, van haver webs amb històries a favor de Bernie Sanders, però van resultar molts menys lucratives com les referents a Donal Trump.

Els autors d'aquestes pàgines asseguren que és una manera fàcil de fer diners en un país amb una economia molt precària i poques possibilitats per als joves, la qual cosa, justifiquen, necessiten trobar maneres creatives de fer diners. Els joves poden arribar a guanyar fins a 3.000 dòlars per dia.

Anar al contingut