Madrid

L'ús dels medicaments monodosi, aparcat tot i que suposaria un estalvi del 25%

La gran aposta d'estalvi sanitari del ministeri d'ara fa tres anys ha quedat de moment aparcada. El ministeri que el va anunciar de moment no l'impulsa i Farmaindústria no hi està interessada. Només un laboratori en fabrica i tan sols hi ha cinc medicaments al mercat, que els metges pràcticament desconeixen.

RedaccióActualitzat
L'ús dels medicaments en monodosi genera un estalvi important en la factura farmacèutica, però tot i això no es promou. A Catalunya, el descens de la despesa que comporta l'ha de comprovar l'únic hospital que ja l'està aplicant i també s'han fet estudis del que comportaria en dos centres d'atenció primària: la factura farmacèutica es reduiria entre un 25 i un 40%. A més de l'estalvi, diuen que s'eviten errors en l'administració de medicaments. Però tot i això, el ministeri que el va anunciar, de moment, no l'impulsa, i Farmaindústria no hi està interessada.

Per entendre el cas cal remuntar-se al novembre del 2010. La llavors ministra de Sanitat, la socialista Leire Pajín, va anunciar que el seu ministeri estalviaria 300 milions d'euros en la factura farmacèutica amb la implantació dels medicaments en monodosi.

Farmaindústria va alertar aleshores que aquest canvi els comportaria inversions milionàries per adaptar la maquinària d'envasat. Des d'aleshores, però, cap laboratori d'aquesta patronal ha apostat per aquest format. De fet, a tot l'Estat només hi ha un laboratori que fabrica medicaments en dosis unitàries. Ja en comercialitza cinc i a finals d'any ja en seran una vintena. Per poder competir amb les grans companyies ha ajustat el preu de la dosi unitària al del comprimit de la capsa més grossa. I aquesta nova opció interessa al Departament de Salut.

El gerent de Farmàcia i Medicament del Servei Català de la Salut, Antoni Gilabert, ha declarat: "Les monodosi ens poden ajudar en alguns àmbits. Ens poden ajudar a completar dosis, ens poden ajudar fins i tot en algunes àrees terapèutiques a estalviar i per tant això ho hem d'aprofitar i ho aprofitarem".

Però el Ministeri de Sanitat, el mateix que en el seu moment ho va impulsar, no s'ha volgut pronunciar sobre els medicaments monodosi. De moment, no hi ha constància que estiguin fent res per estendre'n l'ús. Les accions que promou per reduir la factura farmacèutica a hores d'ara passen per receptar genèrics i fomentar l'ús racional dels medicaments.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut