Madrid

L'ús de la píndola de l'endemà es triplica en només cinc anys

L'edat d'inici de les relacions sexuals entre els adolescents espanyols és cada cop més baixa, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. Per procurar que aquestes relacions siguin segures, s'ha presentat una campanya per promoure l'ús dels preservatius entre els més joves. Es calcula, a més, que l'any passat es van subministrar arreu de l'estat un mínim de mig milió de les anomenades píndoles de l'endemà, fet que en triplica l'ús en els últims cinc anys.

Actualitzat

Sota el lema "Si no prens precaucions, saps qui actua? L'herpes genital, la sífilis, la sida, l'hepatitis B, la clamídia, la gonorrea i els embarassos no desitjats. En les teves relacions sexuals usa el preservatiu", el Ministeri de Sanitat pretén frenar la tendència a l'alça de les malalties de transmissió sexual, que en els últims anys han registrat un repunt, i els embarassos no desitjats.

De fet, el temor a un embaràs va comportar que l'any passat unes 500.000 dones de totes les edats prenguessin la píndola abortiva, que a Espanya necessiten prescripció mèdica. Aquesta dada s'ha triplicat en els últims cinc anys, ja que el 2001 se'n van dispensar 160.000.

Les interrupcions voluntàries d'embaràs també van créixer fins a arribar el 2003 a una taxa del 8,8 per mil dones, davant el 5,53 del 1995. Aquesta taxa s'eleva a l'11,3 per mil quan es tracta de dones de 25 a 29 anys i al 15,3 per a les de 20 a 24 anys.

Això ve acompanyat del fet que a l'Estat els joves cada cop deixen de ser verges abans. Un 24% dels nois i un 19% de les noies admeten que tenien menys de 16 anys quan van fer l'acte sexual per primera vegada. I l'edat mitjana de la primera relació se situa en els 16.

Poca constància en l'ús del preservatiu 

Pel que fa a l'ús del preservatiu, el 80% dels joves enquestats afirmen haver utilitzat el preservatiu en la primera relació, però després falla la continuïtat del seu ús per la ingesta d'alcohol o per una falsa idea del que significa la confiança en la parella.

Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Elena Salgado, en els últims anys s'ha registrat un canvi en els conductes i estereotips sexuals dels joves espanyols, més acusats entre les noies i entre les classes socials mitjanes-altes, i destaca el paper més actiu de les noies i amb més afectivitat en els nois.

Augment de malalties de transmissió sexual

Pel que fa a l'augment de les malalties de transmissió sexual, el 2001 es van declarar 700 casos de sífilis, mentre que el 2005 se'n van registrar 1.255, i en el cas de la gonorrea, el 2001 se'n van detectar 805 casos, xifra que va ascendir fins als 1.174 declarats el 2005.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut