Port-au-Prince

L'Unicef denuncia que hi ha hagut tràfic il·legal de nens a Haití

El delegat de l'Unicef a Haití, Guido Gornat, denuncia que els dies posteriors al terratrèmol hi ha hagut tràfic il·legal de nens. Per evitar que s'estengui, organitzacions en defensa de la infància han demanat que s'evitin "per tots els mitjans" les adopcions internacionals, que s'han disparat els últims dies, fins que es tingui la situació sota control. Algunes informacions apunten que diverses màfies ja estarien actuant a Haití i que, fins i tot, s'haurien embarcat nens en avions cap a destinacions desconegudes. A Espanya, el govern ha garantit que s'estan "fent totes les gestions" per al ràpid trasllat a Espanya de diversos nens haitians implicats en processos d'adopció previs al terratrèmol.

Actualitzat
L'enviat especial de TV3 a Haití, Antoni Bassas, ha avançat a través del Twitter que el delegat de l'Unicef a Haití denuncia que un nombre indeterminat de nens els han tret il·legalment del país per donar-los en adopció. Guido Gornat ho ha dit davant la premsa internacional i ha afegit que el primer ministre haitià, René Préval, li ha assegurat que "s'havien vist persones pujant amb nens a un avió i que en sortien sense".

El president de la Federació d'Associacions d'Adopció Internacional (ADECOP), Miguel Góngora, ha dit que ara "és el moment de cooperar, no d'adoptar". Tot i que "pugui semblar contradictori, el millor per als nens és quedar-se a l'illa". També pensa així el director de la Plataforma de la Infància, Ángel Hernández, que creu que per als menors és "més traumàtic" treure'ls del país que mantenir-los en "zones segures dins del seu entorn".

Precisament, crear zones segures -en aquests moments a l'illa ja n'hi ha deu, però es preveu que arribin a setanta en les setmanes vinents- és una de les "prioritats" de l'Unicef i Save the Children. En aquestes zones es poden protegir els nens, donar-los suport psicològic, mèdic i, sobretot, portar-ne un registre per intentar posar-los en contacte amb els seus familiars supervivents.

Les màfies, un perill real

Un altre "perill" que amenaça els nens afectats són les màfies, que "aprofiten" aquest tipus de situacions per enxampar-los i destinar-los a l'explotació econòmica o sexual. "Emportar-se nens sense permís, i més tenint en compte que no es poden tramitar adopcions als països que han viscut un desastre natural o un conflicte bèl·lic, és un segrest", ha dit Góngora. Per això ha demanat que es porti un "control exhaustiu" dels nens perquè no es desplacin si no és "estrictament necessari".

Espanya vetllarà per agilitar les adopcions pendents

El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha garantit que el seu departament està "fent totes les gestions" per al ràpid trasllat a Espanya de diversos nens haitians implicats en processos d'adopció per part de diverses famílies espanyoles que ja n'havien obtingut la tutela, però ha subratllat la importància que la seva sortida d'Haití es faci "amb totes les garanties".

Moratinos ha explicat que els nens haitians que arribin a Espanya com a conseqüència dels processos d'adopció ja en marxa seguiran tenint la nacionalitat del seu país, ja que, en ser adopcions simples, no produeixen efectes de filiació, encara que estiguin sotmesos a la tutela de les famílies espanyoles adoptants.

Condonació del deute

Mentre a Haití lluiten per tornar a una certa normalitat, la comunitat internacional continua mobilitzant-se per ajudar els damnificats. El Fons Monetari Internacional ha proposat condonar el deute extern del país. De moment, l'FMI ha concedit una moratòria de 5 anys a Haití.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut