L'Unicef calcula que 2.400 nens han mort al Iemen des de l'inici de la guerra

La matança de dijous ha estat "la més sagnant" contra els infants: n'han mort prop d'una cinquantena

Actualitzat

Les imatges dels nens morts i ferits per un bombardeig de la coalició que encapçala l'Aràbia Saudita al Iemen han impactat la comunitat internacional. Almenys 50 persones, la majoria infants, han perdut la vida en l'atac, segons la Creu Roja del país. També hi ha desenes de ferits.

Les Nacions Unides, i també els Estats Units, principal aliat d'Aràbia, reclamen una investigació transparent del bombardeig. L'Unicef assegura que és la pitjor matança infantil en aquest conflicte.


TV3 ha parlat amb la responsable de l'Unicef al Iemen, Meritxell Relaño, que explica que la situació dels hospitals de Saada, la província on va tenir lloc l'atac, és "força caòtica" perquè s'està intentant fer arribar la sang que necessiten els ferits.

Relaño constata que l'atac d'aquest dijous és el "més sagnant" contra infants des que va començar la guerra al Iemen, el març del 2015, i fa un balanç dels menors que han perdut la vida al llarg del conflicte:

"Des del març del 2015, hem comptabilitzat la mort de 2.400 nens, i més de 3.600 que han estat ferits o mutilats. A més, més de 3.000 menors són al front com a soldats."

Nens preparen tombes per a les víctimes del bombardeig de dijous al Iemen (Reuters)

 

La representant de l'Unicef al Iemen sosté que la situació econòmica és "tan terrible" que les famílies sovint es veuen forçades a enviar infants al front. A més, les parts del conflicte "recluten nens" per combatre, estar-se en punts de vigilància o fer treballs per als soldats.

D'altra banda, moltes nenes són casades als "13, 14 o 15 anys" perquè les famílies necessiten "el dot" per sobreviure, segons apunta Relaño.

Molts infants moren de casos evitables

L'ONU considera que aquest conflicte és la pitjor crisi humanitària del món. Des del 2015, quan va començar la intervenció saudita al Iemen, ja hi ha hagut més de 10.000 víctimes mortals. La responsable de l'Unicef explica com de difícil és el dia a dia dels civils:

"Quasi la meitat de la població no té accés a la salut, no té accés a l'aigua potable, al sanejament... Moltes escoles estan tancades: prop de dos milions de nens no hi van. Gairebé dos milions d'infants pateixen malnutrició."

Un nen iemenita ferit és atès a l'hospital (Reuters)

 

Meritxell Relaño remarca que "molts nens s'estan morint de casos que es poden prevenir", com una diarrea, una pneumònia o el còlera. Ha vist infants que són "pell i ossos":

"He visitat hospitals on els nens són pell i ossos. Els pregunto a les famílies què ha passat perquè hagin arribat en aquestes condicions, i diuen que no tenien menjar a casa. No guanyen cap salari des de fa anys, i ni tan sols tenen els dos euros necessaris per viatjar des de la seva població fins a l'hospital."

El 80% de la població "necessita ajuda humanitària", afegeix la representant de l'organització:

"El país fa tres anys que no té un pressupost. Gairebé el 80% de la població del Iemen necessita ajuda humanitària. Necessiten suport humanitari per menjar una vegada al dia."

Una guerra oblidada

Molts l'anomenen "la guerra oblidada", però puntualment torna a aparèixer als mitjans de comunicació perquè les matances al Iemen són devastadores.

La situació que viu el país es coneix poc fora de les seves "fronteres", segons Relaño. El Iemen era un país pobre i la guerra n'ha agreujat encara més les condicions de vida. Aquest conflicte "no pot continuar ni un dia més", afegeix la representant de l'Unicef:

"Totes les parts han de tenir l'altura moral per aturar els atacs contra civils, contra nens, contra infraestructures. Necessitem que totes les parts entenguin que aquesta guerra no pot continuar ni un dia més."

Uns homes inspeccionen les restes de l'autobús bombardejat, on hi anaven molts nens (EFE)

 

Atacs contra civils al Iemen

La matança d'aquest dijous se suma a la de la setmana passada, contra un mercat i un hospital a Hodeida, que va deixar 55 civils morts. L'ofensiva de la coalició liderada pels saudites i recolzada pels Estats Units que els donen suport armamentístic i polític té com a objectiu derrotar els rebels houthis, xiïtes, aliats de l'Iran.

L'Aràbia Saudita també és el principal client de la indústria de defensa espanyola, deixant de banda els països de l'OTAN i la Unió Europea, segons un informe sobre l'exportació espanyola de material de defensa, i d'altres materials, productes i tecnologies de doble ús.

Les vendes de material de defensa al país saudita sempre són polèmiques, ja que des que participa a la guerra del Iemen ha estat acusat de violacions dels drets humans en atacs contra la població civil.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut