Un nen refugiat kurd, afectat per la violència (Foto: Reuters)
Un nen refugiat kurd, afectat per la violència (Foto: Reuters)
Madrid

L'Unicef alerta que la violència mata un nen cada 5 minuts

Un informe elaborat per l'Unicef destaca la necessitat de prevenir qualsevol tipus de mortalitat infantil

RedaccióActualitzat

L'Unicef afirma que un nen mor cada cinc minuts a tot el món a causa de la violència, i al voltant del 75% d'aquestes morts tenen lloc fora de les zones de conflicte. Amb aquesta afirmació tan contundent l'organització de defensa dels drets dels nens vol posar en relleu una qüestió molt seriosa; destaca, a més, que milions de joves menors de 20 anys se senten insegurs a casa seva, a l'escola i a la comunitat. Adverteixen que uns 345 menors de 20 anys podrien morir cada dia a causa d'episodis de violència durant l'any que ve tret que els governs intentin canviar la tendència.

A l'informe "Nens en perill: Actua per posar fi a la violència contra els nens", l'Unicef avisa que "aquests descobriments subratllen que la violència no és una raresa (...) ni un fet aïllat i circumscrit a zones del món sacsejades pel conflicte. Ens enfrontem a un problema global de proporcions epidèmiques". Com a causes de la situació, ho atribueixen a la ràpida urbanització, l'alta taxa d'atur juvenil i la creixent desigualtat.

Susan Bissell, directora de Protecció Infantil, afirma que "el que és xocant és que durant dues o tres dècades ens hem centrat molt especialment en la prevenció de malalties per disminuir la mortalitat infantil, i el que aquest informe ens diu és que necessitem pensar en la mortalitat infantil provocada per qualsevol causa". Afegeix que per aconseguir els objectius primer s'ha de millorar la protecció de la infància.

No només això, sinó que aquests nens, víctimes de la violència, reben dany permanent a la seva salut física i mental. Més d'un terç d'ells podrien desenvolupar símptomes d'estrès posttraumàtic a llarg termini.

Un altre problema molt greu és el fet que moltes famílies no es dirigeixen a les autoritats per denunciar aquest tipus d'actes, perquè saben que no aconseguiran ajuda. Per exemple, a Kènia una de cada tres nenes i un de cada sis nens pateixen violència sexual, però només l'1% dels casos es denuncia a la policia. "Si la gent sap que pot actuar amb impunitat, continuaran sent violents amb els nens", afirma Leah Kreitzman, directora de campanyes i defensa d'Unicef de la Gran Bretanya.

Per l'Unicef, l'educació és una gran intervenció a l'hora de prevenir la violència, ja que dóna als nens un sentit de la normalitat i alhora els protegeix de ser reclutats per grups armats. El pitjor, però, és que el mateix sistema educatiu està patint atacs en molts països: escoles i universitats han estat atacades en almenys 70 països durant els darrers cinc anys. "L'intent d'assassinat de Malala Yousafzai al Pakistan i el segrest de les 276 nenes nigerianes per part de Boko Haram han fet veure al món la lluita que els nens encaren contra aquells que maten per evitar que rebin una educació", afirma l'informe.

Anar al contingut