Viena

L'última ronda de converses entre serbis i kosovars acaba en fracàs

L'última oportunitat que s'havia donat a serbis i albanokosovars per posar-se d'acord ha acabat en fracàs. Ho ha confirmat el president kosovar, que continua apostant per declarar la independència de la província, amb el consentiment de Belgrad o sense. El president de Sèrbia, de la seva banda, adverteix que anul·larà qualsevol decisió sobre l'escissió de Kosovo i assegura que Belgrad havia ofert una àmplia autonomia a la província amb competències sobre importants àrees i l'ús de símbols propis d'estats independents. La comunitat internacional s'ha mostrat pessimista i ha advertit que la pau als balcans està en joc.

Actualitzat

Tal com ha anunciat el president kosovar, Fatmir Sejdiu, les dues parts han estat "incapaçes" d'arribar a un acord. S'havien reunit a Viena per intentar arribar a un consens, però Pristina no vol renunciar a la independència i Belgrad només està disposada a cedir cert grau d'autonomia.

"Lamentablement, no hi ha hagut acord amb Sèrbia", ha declarat davant de la premsa al final de les negociacions, que s'han celebrat amb mediació de la "troica" al llarg dels tres últims dies a l'Hotel Schloss Weikersdorf de Baden, a prop de Viena. "Esperem que en un temps no gaire llunyà podrem prendre la nostra pròpia decisió", ha prosseguit Sejdiu, que ha assegurat que Kosovo "no serà ostatge" dels que s'oposen a la sobirania.

Kosovo ha assegurat que declararà unilateralment la seva independència si el Consell de Seguretat de l'ONU no actua, i Sèrbia ha amenaçat, en represàlia, d'imposar un bloqueig econòmic i en els desplaçaments. L'objectiu dels dirigents kosovars és declarar la independència el 2008. Mentrestant, el 10 de desembre és la data prevista perquè els representants del Grup de Contacte, la "troica", formada pels Estats Units, la Unió Europea i Rússia, remetin el seu informe sobre Kosovo al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Por d'un nou conflicte balcànic

La comunitat internacional ha reconegut el fracàs de les negociacions sobre el futur estatus de Kosovo i el mediador europeu ha advertit que la trobada marca el final del procés negociador entre les dues parts. L'enviat especial nord-americà encara s'ha mostrat més pessimista i ha dit que la pau als balcans està en joc.

Al llarg de les negociacions, les dues delegacions han insistit en les seves postures inicials. Tot i això, segons l'agència sèrbia de notícies Tanjug, el president de Sèrbia, Boris Tadic, ha assegurat que Belgrad ha ofert a Kosovo una àmplia autonomia, amb competències sobre importants àrees i l'ús de símbols propis d'estats independents. La delegació kosovar ha insistit en la independència com a única solució possible per aconseguir la pau i l'estabilitat a la regió.

Anar al contingut