Sao Paulo

Lula es compara amb Mandela després que la justícia ha allargat la pena de presó

L'ampliació de condemna a 12 anys de presó per corrupció complica les seves aspiracions a les eleccions presidencials de l'octubre

RedaccióActualitzat

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva s'ha comparat amb l'exlíder sud-africà Nelson Mandela després de saber la decisió de la justícia d'ampliar-li la pena de presó per corrupció. Sobre Mandela -que va estar 27 anys empresonat- Lula ha advertit que "va tornar i es va convertir en president de Sud-àfrica", durant un discurs a la plaça de la República, a Sao Paulo.

L'exmandatari brasiler també s'ha comparat a l'heroi nacional brasiler Tiradentes. En parla com "un pobre desgraciat" que es "va atrevir a pensar en la independència del país". "No només el govern de l'època el va condemnar perquè ningú més no pensés en la independència d'aquest país", ha explicat Lula. Segons ell, van haver de passar cent anys perquè "Tiradentes fos exaltat com a heroi".

Els jutges no només han ratificat per unanimitat la condemna per delicte de corrupció, sinó que l'han augmentada fins a arribar als 12 anys, 3 anys més que ara fa 6 mesos. La sentència li complica molt presentar-se a les eleccions de la tardor. Malgrat això, Lula planta cara i assegura que tot plegat és una conxorxa perquè no torni al poder.

La justícia dona per fet que Lula Da Silva va rebre com a premi per part d'una constructora un pis de luxe a la costa paulista a canvi de contractes amb la petroliera estatal Petrobras. Lula ho nega i, rodejat de militants i simpatitzants del Partit dels Treballadors, s'ha mostrat convençut que l'objectiu final és fer-lo fora de la cursa presidencial.

"Mai em vaig fer cap il·lusió amb el comportament dels jutges en relació amb el cas Lava Jato. Per què? Perquè hi va haver un pacte entre el poder judicial i la premsa. Van decidir que era el moment d'acabar amb el Partit dels Treballadors i amb el nostre lideratge al país."

Lula Da Silva és, per molts brasilers, una llegenda viva de la política. Molt estimat. Però la seva figura i persona també generen un gran rebuig entre molts brasilers. Les enquestes l'han situat fins ara amb grans possibilitats de guanyar les pròximes eleccions presidencials, però la nova patacada que ha rebut de la justícia fa trontollar el seu futur polític.

ARXIVAT A:
CorrupcióBrasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut