Luiz Inácio Lula da Silva
Lula da Silva, XXIV Premi Internacional Catalunya
Barcelona

Lula da Silva rep a Barcelona el XXIV Premi Internacional Catalunya

L'expresident del Brasil Inácio Lula da Silva rep el XXIV Premi Internacional Catalunya, de mans del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. El premi li ha estat concedit "per la seva política de creixement econòmic just que ha posat el seu país al capdavant de la globalització".

RedaccióActualitzat
L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva rep el XXIV Premi Internacional Catalunya, de mans el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

Aquest guardó li ha estat concedit "per la seva política de creixement econòmic just que ha posat el seu país al capdavant de la globalització", ja que ha possibilitat un repartiment més equitatiu de la riquesa i de les oportunitats, segons el jurat.

L'acte l'ha inaugurat Artur Mas tot celebrant que enguany el premi hagi estat per a "una persona del renom i la projecció internacional de l'expresident Lula da Silva" a qui ha agraït que fos aquí per recollir-lo.

El president del jurat, Xavier Rubert de Ventós, ha recordat que en anteriors convocatòries el premi ha estat lliurat a Karl Popper, Daw Aung San Suu Kyi, Pere Casaldàliga, Claude Lévi-Strauss, Harold Bloom, Andrea Riccardi, Doris Lessing o Jimmy Carter, entre altres. "No és pas un mal club", ha dit.

Rubert de Ventós ha explicat els motius per atorgar-li el guardó a l'expresident brasiler i les ha resumit dient que és un reconeixement a la seva qualitat humana i al model de creixement social que ha transformat el Brasil i que s'ha valorat sobretot "la capacitat de fer una política totalment popular sense caure en el populisme" i també el coratge d'haver engegat la transformació política, social i nacional del seu país, i ha afegit que ara els catalans també estem immersos en un procés similar.

Rubert de Ventós ha acabat dient que a Lula da Silva li hauria agradat poder assistir a un partit del Barça al Camp Nou, però que no s'han pogut quadrar les dates i que això demostra que ni tan sols les persones més influents ho poden tot.

Lula da Silva ha començat per felicitar "el meu amic" Artur Mas, i després de saludar algunes de les personalitats presents, ha assegurat que si sabés parlar català, parlaria català. Després ha fet un brevíssim repàs a la seva vida com a líder sindical i president del Brasil durant 8 anys i ha afegit que "quan vaig saber que m'havien atorgat el premi tan important de Catalunya" es va concentrar en acabar el tractament contra un càncer de laringe i ara "ja recuperat, vinc a rebre el premi d'aquesta Catalunya de la lluita per la llibertat i la justícia social."

Lula ha agraït el premi i ha dit que és per ell un gran honor rebre la mateixa distinció que va rebre anys enrere Pere Casaldàliga, "que va portar al meu país la força espiritual de Catalunya" i que "és una referència moral i política per a tots els demòcrates brasilers".

Lula ha volgut destacar el procés de revitalització de l'economia brasilera en els últims anys i, sobretot, per les persones més vulnerables a les quals es va atorgar un salari mínim, es va dotar de la possibilitat d'accedir a l'ascens social, i va donar al país la possibilitat de fer front a les crisis financeres actuals, gràcies a la capacitat de consum de què s'ha dotat a gran part de la població que abans no hi tenia accés.

"Existeixen diferents maneres de fer política", ha assegurat, i ell ha apostat per fer polítiques que contribueixin a la prosperitat de tots els ciutadans com a base per poder abolir la pobresa.

Després ha assegurat: "Vull dedicar aquest premi a totes les persones que crec que estan lluitant per un món menys desigual, per un món més just i més solidari".

Mas, en el discurs de cloenda, ha qualificat l'acte d'"entranyable" i ha agraït a Lula da Silva "la claredat del seu missatge" i "del seu exemple personal" i, sobretot, l'esforç de l'expresident "per ser aquí".

Mas ha dit que "Catalunya posa el seu gra de sorra per millorar el món" i que per això "aquest premi s'atorga a persones que fan que la gent sigui més culta, mes sensible" i millors en tots els sentits. Mas ha recordat que "Catalunya forma part del mosaic de món" i que "tenim la legitima ambició d'ajudar a transformar aquest mosaic del món amb la nostra petita, modesta però també decidida i molt ferma voluntat".

Mas ha resumit que el Premi Catalunya serveix perquè Catalunya sigui coneguda i apreciada i, a més a més, perquè a través d'aquesta aportació puguem contribuir a la transformació del mosaic del món.

L'acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, al qual s'hi han aplegat nombroses personalitats de la vida política, i la societat civil catalana ha acabat amb l'Himne Nacional de Catalunya, "Els Segadors".

El Premi Internacional Catalunya l'atorga anualment la Generalitat per distingir personalitats que han desenvolupat valors culturals, científics o humans a tot el món, està dotat de 80.000 euros i va acompanyat d'una escultura de l'artista Antoni Tàpies.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut