Bélem

Lula, Chávez, Morales, Correa i Lugo s'afegeixen al Fòrum Social del Brasil

El plat fort d'avui al Fòrum Social Mundial és el debat que faran els presidents del Brasil, Veneçuela, Bolívia, l'Equador i el Paraguai amb els líders dels moviments socials sobre la situació de l'Amèrica Llatina. Aquest dimecres, el FSM va exigir aturar la desforestació de l'Amazones i respectar els drets de les comunitats indígenes. La novena edició del Fòrum se celebra a la ciutat brasilera de Bélem, al nord-est del país, fins diumenge que ve. El 2001 ja ho va fer a Porto Alegre, que és on va néixer aquest Fòrum.

Actualitzat
Els presidents del Brasil, Lula da Silva, de Veneçuela, Hugo Chávez, de Bolívia, Hugo Morales, de l'Equador, Rafael Correa, i del Paraguai, Fernando Lugo, són les primeres autoritats que participen en la segona jornada de conferències de la novena edició del Fòrum Social Mundial. Els cinc caps d'Estat mantindran debats amb els líders dels moviments socials, com per exemple amb el combatiu Moviment Sense Terra del Brasil.

Avui és el segon dia de conferències, després que ahir el FSM va exigir aturar la desforestació de l'Amazones i salvar els indis. La primera xerrada es va dedicar íntegrament als problemes del pulmó verd més gran del planeta, que ha perdut la cinquena part de la selva en els últims quaranta anys.

El portaveu de la Coordinadora Andina d'Organitzacions Indígenes, el peruà Miguel Palacín, va denunciar que "les grans multinacionals s'estenen pels territoris amazònics i acorralen els pobles originaris". Palacín va dir que "no es tracta només de salvar l'Amazones i els indis, sinó de salvar el mateix planeta".

Al novè Fòrum Social Mundial hi participa una representació catalana d'ONG, sindicats i diversos col·lectius. El programa "Solidaris" que s'emet cada dissabte d'una a dues de la tarda per Catalunya Ràdio també hi és. 
Anar al contingut