Atenes

Lukàs Papadimos serà el nou primer ministre de Grècia

Lukàs Papadimos, exvicepresident del Banc Central Europeu, serà el nou primer ministre de Grècia. El president, Kàrolos Papúlias, li ha encarregat oficialment la formació del nou executiu, que ha d'aplicar el pla de rescat i preparar les eleccions, probablement per al 19 de febrer. L'acord s'ha fet públic després de quatre dies d'intenses negociacions entre els tres principals partits.

Actualitzat
Encara no hi ha detalls de la composició del nou govern de concentració nacional. Sí que se sap que Papadimos i els seus ministres juraran el càrrec aquest divendres a primera hora de la tarda. En les seves primeres paraules després de ser escollit, Papadimos, de 64 anys, ha assegurat que no li han imposat condicions per a la formació del seu gabinet i ha demanat als grecs un esforç per superar la crisi.

"El camí serà difícil", ha dit, "però els problemes es resoldran més fàcilment i amb més eficiència si hi ha col·laboració i adhesió". Per Papadimos, "tot i els grans esforços que s'han fet els últims anys", "ens trobem en un moment clau", i ha enviat un missatge a Europa dient que està convençut que Grècia s'ha de quedar a l'eurozona, perquè suposa un factor d'"estabilitat financera i garanteix les millors perspectives per al desenvolupament del país".

Llargues negociacions

Les especulacions sobre el nomenament de Papadimos han començat a primera hora i, a mig matí, l'exvicepresident del BCE ha estat convidat a la reunió que tenien els líders dels tres grans partits amb el president per consensuar el nou govern de concentració nacional, un fet que ja s'ha s'interpretat com un signe clar que seria l'escollit com a nou primer ministre.

Papadimos, un economista de prestigi i exgovernador també del Banc de Grècia, va ser el candidat favorit al començament de les negociacions, tot i que després va quedar descartat per les condicions que posava per acceptar el càrrec. Finalment, però, la seva renúncia a una d'aquestes condicions, la de nomenar ell el ministre de Finances, hauria provocat un gir en les negociacions que hauria culminat en el nomenament.

L'acord per al nomenament de Papadimos té lloc l'endemà de l'anunci de dimissió de Iorgos Papandreu. Per treure Grècia de la situació actual, també havien sonat els noms de l'actual president del Parlament grec, Fílipos Petsàlnikos, i el de Vassilios Skouris, que actualment ocupa el càrrec de president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut