Brussel·les

Luis de Guindos aconsegueix ser el número 2 del Banc Central Europeu

El seu rival, l'irlandès Philip Lane, ha renunciat sense esperar a la reunió de l'Eurogrup

RedaccióActualitzat

El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, serà el vicepresident del Banc Central Europeu, el BCE. De Guindos, que partia com a favorit per substituir el portuguès Vítor Constâncio, ha rebut la nominació oficial de l'Eurogrup, els ministres d'Economia de la Zona Euro, en una reunió aquest dilluns a la tarda a Brussel·les.

Però no ha calgut esperar a la reunió perquè el seu rival, el governador del Banc d'Irlanda, Philip Lane, ha anunciat hores abans que retirava la seva candidatura. Lane, que era el preferit pel mateix BCE i pel Parlament Europeu, ha pres la decisió en constatar que no tenia el suport de prou països per ser escollit, cosa que evitarà que hi hagi una votació. Això és possible perquè l'opinió de l'Eurocambra no és vinculant.

Un cop designat, aquest dimarts l'Ecofin, que agrupa tots els ministres d'economia de la Unió Europea, confirmarà la designació de De Guindos. La designació l'haurà de ratificar posteriorment els dictàmens del Parlament Europeu i el mateix BCE i, finalment, l'últim vist-i-plau el donarà la cimera de caps d'Estat i de govern de finals de març.

Si supera tots aquests tràmits amb èxit, De Guindos prendrà possessió del càrrec el juny. D'aquesta manera, Espanya tornarà a estar present en la cúpula del BCE després de sis anys d'absència, els mateixos que fa que De Guindos està al capdavant de la cartera d'Economia del govern espanyol.

Notícia relacionada: De Guindos, candidat d'Espanya a la vicepresidència del BCE

Itàlia, molt reticent amb De Guindos

L'elecció de De Guindos com a vicepresident del BCE, és a dir, número dos, és un dels principals relleus al capdavant d'aquesta institució crucial en la política econòmica europea, i que els pròxims anys ha de renovar la cúpula directiva, president inclòs.

El relleu de la vicepresidència necessitava el suport de 14 països de la UE que sumin un mínim del 65% de la població europea. De Guindos tenia assegurat el suport d'Alemanya, de França i d'Holanda, a més de Portugal, Eslovàquia, Letònia i Malta.

L'oposició a De Guindos, a més del país del seu rival, Irlanda, se centrava en Itàlia, molt reticent al perfil i a l'historial del ministre espanyol.

I també perquè amb la seva elecció, l'alemany Jens Weidmann es reafirma com al candidat favorit per convertir-se el 2019 en el successor de l'actual president del BCE, l'italià Mario Draghi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut