L'empresari i exdiputat Luis García, conegut com Luigi, aquest dimecres al judici pel cas Pretòria
L'empresari i exdiputat Luis García, conegut com Luigi, aquest dimecres al judici pel cas Pretòria
San Fernando de Henares, Madrid

"Luigi" afirma que es va repartir comissions del 4% amb Alavedra i Prenafeta

L'exdiputat socialista Luis García nega que sigui el cap de la trama Pretòria, tot i que les gravacions l'incriminen

RedaccióActualitzat

El principal acusat al judici pel cas Pretòria, Luis Garcia, conegut com a "Luigi", ha assegurat en el tercer dia de judici que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta van cobrar comissions del 4%.

L'ex-diputat socialista ha assegurat que els dos ex-alts càrrecs en diversos governs Pujol van cobrar per fer d'intermediaris en la compra d'uns terrenys de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Alavedra va ser conseller d'Economia i Prenafeta, secretari de Presidència i "Luigi" ha admès que es van repartir els diners cobrat per mediar en la compravenda d'uns terrenys al costat del port esportiu de Badalona i al voltant de dues finques a Sant Andreu. 

La fiscal Anticorrupció Ana Cuenca calcula que el percentatge puja a poc més de 637.000 euros, que tots dos haurien ocultat a Hisenda a través d'un complex entramat de societats opaques i servint-se d'altres acusats.

"Luigi" ha explicat que es va repartir el 4% amb els dos exalts càrrecs, però ha defensat que actuaven legalment:

"Jo m'adreço al senyor Prenafeta i al senyor Alavedra i dic: 'Escolta, hi ha algun inversor, promotor, amic vostre, conegut, que pugui estar interessat en aquest projecte? I en aquell moment fem una reunió, que també manifesten ells, amb el senyor Casamitjana, que podria estar interessat en aquest projecte i jo defenso el projecte amb la vehemència i la bondat que ho faig, perquè és fantàstic.

(...)

-Vostè va cobrar alguna cosa del grup aquest que ho va adquirir, el grup Espais?

-La mateixa quantitat, del 4% de comissió d'intermediació, que amb el grup de Restaura. 

-Aquesta quantitat se la va repartir amb el senyor Prenafeta i el senyor Alavedra?

-Sí.

-Aquesta quantitat es va cobrar a través de Prenafeta i ell és qui es va encarregar de transmetre-li?

-Sí."

 

Luis Garcia ha defensat que aquest percentatge era el preu "habitual en el mercat":

"-Jo no vaig pactar res. Ho van pactar no sé si el senyor Alavedra o el senyor Prenafeta o tots dos. Ho van pactar ells amb Restaura.  

-I li van dir posteriorment?

-Sí

-I quin percentatge era? 

-Jo crec que al voltant del 4%, com és habitual en el mercat. 

-Sobre quin valor es va fixar?

-Sobre el de venda."

Amb tot, "Luigi" ha negat rotundament totes les imputacions que li fa la fiscalia. Ha desmentit que ell hagi intervingut mai en cap operació urbanística municipal, ni directament ni a través de tercers, tot i que les converses telefòniques l'incriminen.

També ha negat haver col.laborat professionalment amb Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma de Gramenet.

Luis Garcia s'enfronta a una petició fiscal de 8 anys de presó i 22,6 milions d'euros de multa per tres delictes continuats de tràfic d'influències i un altre de blanqueig, en una trama que hauria defraudat fins a 45 milions d'euros.

Segons l'acusació fiscal, en connivència amb l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz "Bartu" i subordinats seus, Garcia hauria dirigit des de fora concursos públics d'aquest ajuntament i s'hauria quedat comissions de les adjudicacions aconseguides.

"Luigi" admet les converses però no el contingut

En una estratègia similar a la de Bartomeu Muñoz aquest dimarts i de l'exregidor d'urbanisme Manuel Dobarco aquest mateix dimecres, Garcia ha negat validesa a les converses telefòniques que s'ha sentit a la sala a petició de la fiscal Ana Cuenca i que l'incriminen. A diferència d'ells dos, Garcia sí que ha admès ser la persona que apareix a les converses, però ha negat el fons delictiu que hi troba la fiscal.

En uns casos ha dit que no recordava quina persona era l'interlocutor, i en altres ha negat que el motiu final del què s'hi deia fossin maquinacions per manipular actes municipals. Garcia ha negat que hagués fet res del que li atribueix la fiscalia:

Luis Garcia: "Jo estic segur que la professionalitat del senyor Falcó està inqüestionada. Mai he influït en el senyor Falcó en res. Ni tinc la capacitat, ni he influït, directa ni indirectament ni en autoritat ni en funcionari públic."

 

(Trucada gravada)

Lluís Falcó: "Escolta, informació negativa per part del secretari pel que fa al procediment que m'explicaves."

Luis Garcia: "No ho veu bé?"

Lluís Falcó: "No, perquè diu que el que estem fent és un frau de llei..."

Luis Garcia: "Home, ja m'ho imagino." (riu)

Lluís Falcó: "En tant en quan ens estem polint la pública concurrència per la via de fer un encàrrec digital que després li transferiu a un tercer."

Luis Garcia: "Però no em diguis que no és imaginació."

Lluís Falcó: "Absoluta, fantàstica. Jo llavors quan m'ha dit això li he fet una aportació: escolta, i si li encarrego, pel mateix procediment que anava a fer d'una altra manera, per 18.000 euros un estudi en què em fixi en no sé què, i això que ja no és pública concurrència, sinó un encàrrec menor i ho incorporo en el plec, se'm queda mirant i diu: segueix sent frau de llei." (riu)

Luis Garcia: "Ets massa primmirat, tio!

Lluís Falcó: "Això dels 18.000 euros no sé si agafar un decret i fer-li encarregant per aquest import tancat més IVA a qui a mi em surti de les pilotes... I al final em diu, escolta, agafeu i convida uns quants a resoldre el problema i els pagues una miqueta i et quedes el que més t'agradi i aquell és el que incorpores en el procés."

Luis Garcia: "Ja sé que no tindrem més remei que fer una martingala d'aquestes per complir procediments i tot això. Posa-t'hi perquè tot això ens endarrereix el procediment, ja ho saps."

Lluís Falcó: "Sí, però jo ja no tinc més temps, Lluís."

Luis Garcia: "No, no, ja ho sé que no..."

Luis Falcó: "Fa dies que l'alcalde m'està dient que vol que surti ja l'encàrrec de la residència i del Miguel Hernández per donar-li impuls i anar-li fotent, però, no sé."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut