Bucarest

L'OTAN s'ampliarà amb Albània i Croàcia i reforçarà la seva presència a l'Afganistan

Una de freda i una de calenta per a l'administració Bush a la cimera de l'OTAN celebrada a Bucarest, l'última a què assistiran. Els aliats han acceptat el polèmic escut antimíssils, però rebutgen l'entrada d'Ucraïna i Geòrgia. Sí que han convidat, en canvi, Albània i Croàcia a entrar a l'Aliança Atlàntica. Macedònia, però, haurà d'esperar. A Ucraïna i Geòrgia, només se'ls ha deixat la porta oberta a esdevenir, més endavant, països candidats. Pel que fa a l'escut antimíssils proposat per Bush, hi ha acord, però s'espera l'opinió de Rússia. Un altre pacte de la cimera ha estat el compromís d'enviar reforços a l'Afganistan.

Actualitzat

Bucarest ha estat l'escenari d'un revés al president nord-americà, George Bush. Els seus aliats europeus han rebutjat l'ampliació que impulsava l'administració dels Estats Units amb l'ingrés a l'OTAN d'Ucraïna, Geòrgia i Macedònia. Els socis de l'Aliança Atlàntica han convidat formalment Croàcia i Albània a seure a la taula dels aliats, que passen a ser 28 països. George Bush, però, no ha pogut donar tampoc la benvinguda a Macedònia. Grècia n'ha vetat l'entrada per discrepàncies amb el nom del seu veí.

Malgrat les pressions nord-americanes i la presència a Bucarest dels presidents d'Ucraïna i Geòrgia, reclamant una invitació, només han obtingut una promesa que sí que seran membres de l'OTAN, però no es decidirà quan fins el desembre. "Les portes de l'OTAN -ha dit Bush- han de continuar obertes a altres nacions d'Europa que comparteixin el nostre amor per la llibertat i que demostrin la seva determinació per fer reformes i que vulguin reforçar els seus lligams amb la comunitat transatlàntica."

Escut antímíssils

George Bush també ha obtingut una victòria a la cimera de l'OTAN. Els 26 membres de l'Aliança han acordat donar ple suport al seu pla per desplegar un escut antimíssils a l'est d'Europa.

Ara cal veure com reacciona Rússia. Els representants de Moscou s'han de reunir a Bucarest amb els alts comandaments de l'Aliança Atlàntica. El seu president, Vladímir Putin, ha estat convidat a la cimera per proposar-li unir els sistemes de defensa antimíssils russos i nord-americans. Un fet que suposaria un acostament històric entre dos antics enemics de la guerra freda.

Més tropes a l'Afganistan

Quinze països de l'OTAN, entre els quals no hi ha Espanya, s'han compromès a enviar més tropes a l'Afganistan i a potenciar la reconstrucció del país, sota la supervisió de l'ONU. El president nord-americà ha aconseguit un compromís per reforçar la presència atlàntica a la zona. La nova estratègia militar anirà, però, acompanyada de la reconstrucció política i econòmica del país. De fet, l'objectiu final és començar a traspassar responsabilitats al govern i l'exèrcit del país.

El president francès ja ha anunciat l'enviament d'un batalló, format per uns vuit-cents homes. Es complirà així una demanda del Canadà, que havia amenaçat de retirar-se de l'Iraq si els aliats no enviaven reforços.

Trobada freda amb Zapatero

Espanya s'endu de la cimera un sensació agre per les males relacions amb els Estats Units. El cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'havia de reunir amb Bush, però al final no va poder ser i el president espanyol ja ha tornat a La Moncloa. El líder nord-americà sí que va parlar, en canvi, amb altres dirigents de l'OTAN. Les relacions entre Bush i Zapatero es van tensar després de la retirada espanyola de les tropes de l'Iraq.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut