Lisboa

L'OTAN posa les bases del seu futur en una cimera històrica en què Rússia esdevé soci preferent

L'OTAN ha encarat el seu futur a Lisboa en un cimera que alguns ja qualifiquen d'històrica. S'hi ha assolit una fita sense precedents: l'Aliança Atlàntica i Rússia han acordat per escrit que ja no són una amenaça els uns per als altres. Moscou esdevé soci preferent de l'OTAN i accepta, amb condicions, participar en el sistema de defensa antimíssils d'Europa. També s'hi ha fet oficial una notícia extraodinària: la retirada gradual de l'Afganistan a partir del 2011 i fins al 2014. Bufen nous aires a l'Aliança, i s'hi han establert també noves amenaces i prioritats per als pròxims 10 anys.

Actualitzat
L'Aliança Atlàntica busca adequar l'organització als nous reptes amb una agenda renovada pels pròxims deu anys. Lisboa ha servit per posar aquests ciments i per enterrar, definitivament, el passat de la guerra freda.

L'objectiu és estar a punt per encarar els nous riscos, com el terrorisme global, el crim organitzat i els atacs informàtics. Els míssils balístics també constitueixen un perill real i, per això, els aliats han acordat desenvolupar un radar de defensa antimíssils per protegir tots els països europeus membres de l'organització, a més dels Estats Units.

L'Aliança Atlàntica també ha acordat una reducció important dels quarters generals i les seves agències amb l'objectiu de tenir una estructura més àgil i econòmica. Això suposarà una retallada del 35% del personal.

Adéu a la guerra freda

Rússia passa a ser vista com un soci, no com un adversari, i deixa de ser l'enemic etern de l'organització. El president rus, Dmitri Medvédev, ha acceptat l'oferta dels 28 socis aliats per participar en el projecte d'escut antimíssils europeu. Ho ha condicionat, però, que aquesta col·laboració es basi en una relació d'igualtat i transparència.

El president nord-americà, Barack Obama, s'ha felicitat per l'acord aconseguit entre l'OTAN i Rússia i ha remarcat que ja fa temps que Washington i Moscou són socis aliats. El president espanyol, per la seva part, ha qualificat de fita l'acord entre l'Aliança Atlàntica i Moscou. Rodríguez Zapatero ha remarcat que és una notícia extraordinària per a la seguretat col·lectiva.

Calendari de retirada de l'Afganistan

El nou pla estratègic de l'OTAN pels pròxims deu anys passa també per la retirada gradual de l'Afganistan. Començarà l'any que ve i conclourà a finals del 2014, segons s'ha anunciat en el marc de la cimera. L'OTAN i l'Afganistan també han aprofitat la cita per rubricar un acord de seguretat permanent.

El Sàhara, també present

José Luis Rodríguez Zapatero ha aprofitat el fòrum atlàntic per parlar del conflicte del Sàhara. En resposta a les preguntes dels periodistes, el president ha justificat l'actuació del seu govern dient que el que toca és ser prudent i moderat. Espanya ha proposat als seus companys del Grup d'Amics del Sàhara Occidental d'acompanyar les converses entre el Marroc i el Front Polisario.

Protestes i detencions al carrer

Amb la grandiloqüència que s'espera per ressaltar una ocasió històrica, el secretari general de l'OTAN ha tancat una cimera que no ha estat exempta de polèmica. "Pau sí, OTAN no." És el lema de la marxa pacífica amb què milers de persones han recorregut els principals carrers del centre de Lisboa. Un gran desplegament policial ha acompanyat la manifestació, convocada per un grup d'organitzacions pacifistes contràries a l'Aliança Atlàntica. No hi ha hagut cap incident. Dissabte al matí, però, la policia portuguesa ha detingut 42 persones que bloquejaven una carretera prop d'on se celebra la cimera de l'OTAN.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut