Hillary Clinton, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Hillary Clinton, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Washington

L'OTAN, dividida sobre una intervenció a Líbia que demanen els rebels, la Lliga Àrab i la Unió Africana

L'espai aeri libi de moment no es tancarà. Així ho ha explicat la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, en la seva compareixença al Senat. Clinton ha dit que la decisió d'instaurar una zona d'exclusió implicaria un acord total dels països de l'OTAN. Precisament, el secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, després d'una reunió dels membres de l'Aliança Atlàntica, ha manifestat que hi ha veus discordants i que aplicar una exclusió de l'espai aeri implica una intervenció militar que de moment no està prevista. En canvi, a més dels rebels, la Lliga Àrab i la Unió Africana es posicionen també per al tancament de l'espai aeri de Líbia.

Actualitzat
Clinton proposa jutjar Gaddafi si va ordenar l'atemptat de Lockerbie

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha dit davant el Congrés que el seu país adoptarà "qualsevol acció legal" si el Departament de Justícia comprova que el líder libi, Moammar al-Gaddafi, va ordenar l'atemptat de Lockerbie el 1988. Clinton ha explicat que ha remès a l'FBI i al Departament de Justícia una carta que va rebre ahir, després de l'audiència davant el Comitè d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants, de dos familiars de les víctimes d'aquell atemptat en què detallaven les possibles mesures que podrien prendre els Estats Units.

"Estem consultant l'FBI i el Departament de Justícia, que tenen jurisdicció en aquest assumpte, per demanar-los que prenguin qualsevol acció per poder jutjar Gaddafi", ha dit Clinton durant una audiència davant el Comitè de Relacions Exteriors del Senat. "No crec que sigui només Gaddafi, també hi podria haver altres implicats", en l'atemptat contra el vol 103 de l'aerolínia nord-americana PanAm que va causar 270 morts -189 d'ells nord-americans- en caure sobre la localitat escocesa de Lockerbie.

Clinton ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta del senador demòcrata per Nova Jersey, Bob Menéndez. Diverses de les víctimes de l'atemptat contra l'avió de PanAm, que va esclatar sobre Lockerbie, eren estudiants de la Universitat Syracuse de l'estat de Nova Jersey.

Durant l'audiència, el president del Comitè, el demòcrata John Kerry, ha reiterat la crida perquè Gaddafi abandoni el poder i que s'estableixi una "zona d'exclusió aèria" a Líbia per frenar "la matança d'innocents als carrers libis". Per la seva part, el republicà de més rang al Comitè, Richard Lugar, ha dit que la situació a Líbia i a tot el Pròxim Orient subratlla la importància de fomentar la seguretat energètica dels EUA i disminuir la seva dependència del petroli estranger.

Dos vaixells de guerra nord-americans, l'"USS Kearsarge" i l'"USS Ponce", han travessat avui el canal de Suez amb rumb a les costes líbies per ajudar en tasques humanitàries i d'evacuació de civils.

L'audiència ha coincidit amb l'anunci del Tribunal Penal Internacional a la Haia, que, d'acord amb informes preliminars, obrirà una investigació formal sobre possibles crims contra la humanitat a Líbia, després de la repressió de manifestants per suposades ordres de Gaddafi.
Anar al contingut