Holanda

L'OTAN continua sense posar-se d'acord per reforçar l'operació militar a l'Afganistan

Els ministres de Defensa de l'OTAN continuen sense arribar a un acord per reforçar l'operació militar a l'Afganistan, que viu l'any més violent des de l'ocupació. La reclamació d'ajuda prové dels Estats Units i dels països situats a les zones més perilloses, com els Països Baixos. Demanen l'enviament de més soldats i la rotació de les tropes al país per compartir els riscos. Nou països aliats s'han ofert a enviar més soldats l'any vinent. En canvi, Espanya, emplaçada en una zona relativament estable, defensa la importància de la reconstrucció.

Actualitzat

Les tropes de l'OTAN destinades a l'Afganistan han de fer front a una situació cada dia més complicada, i on la insurgència dels talibans està fent que l'escenari s'assembli cada dia més a l'Iraq. Els països de l'OTAN que són a les zones més complicades del país han tornat a demanar ajuda.

El primer ministre britànic ha incidit en el missatge llançat ahir pels Estats Units, demanant als països de l'OTAN més implicació a l'Afganistan. Durant la visita del president afganès, Hamid Karzai, a Londres, Gordon Brown ha tornat a reclamar que els aliats es reparteixin l'esforç. Les tropes britàniques, al sud del país, han de fer front a una insurgència talibana molt activa i aquest any, amb 4.500 víctimes, ja és el que registra més víctimes des de l'ocupació, el 2001. També els Països Baixos, amb soldats destinats al sud, reclamen compartir riscos i voldrien rotacions a zones més tranquil·les.

Nou països ja han fet alguna oferta -encara per concretar- per destinar més efectius. Però Espanya ja ha deixat clar que no mourà les tropes de l'oest, perquè assegura que també allà la violència està augmentant. Constatat una vegada més que l'OTAN no té el 100% dels efectius previstos a l'Afganistan i tenint en compte les declaracions del secretari general assegurant que la situació només pot anar a pitjor, els aliats es reuniran al novembre en una conferència destinada exclusivament a buscar tropes.

Anar al contingut