Brussel·les

L'OTAN afirma que Rússia ha violat la llei internacional i les relacions amb Moscou no poden continuar igual

L'OTAN ha reclamat una aplicació completa de l'acord de pau entre Rússia i Geòrgia, incloent-hi la retirada de les tropes a les posicions que ocupaven els dos països a l'inici de les hostilitats. L'Aliança Atlàntica considera desproporcionat l'ús de la força per part de Moscou i ha advertit a l'executiu rus que, després del que ha succeït, "les coses no poden seguir com fins ara", una declaració que Rússia ja ha qualificat de "no objectiva" i "tendenciosa". Els ministres també han deixat clar que la solució al conflicte s'ha de basar en el "respecte absolut a la independència, sobirania i integritat territorial" de Geòrgia.

Actualitzat

La reunió ministerial ha estat convocada a petició dels Estats Units. La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ja havia advertit que l'actual relació de l'OTAN amb Rússia no podia continuar igual després de la intervenció russa al Caucas. Rice, que ha comparegut en roda de premsa, ha advertit Rússia que l'OTAN no li permetrà que traci una "nova línia" a Europa per separar els països que formen part de l'estructura de seguretat nord-atlàntica dels que no.

A preguntes dels periodistes, la secretària d'Estat nord-americana ha negat que els Estats Units estiguin buscant suports per aïllar Rússia dins de la comunitat internacional i ha destacat que Moscou s'està aïllant a sí mateixa "amb el seu comportament".

L'OTAN exigeix a Rússia abandonar Geòrgia

L'Aliança Atlàntica ha instat Rússia a complir "tots els punts" de l'acord de pau amb Geòrgia, un pas que, segons el secretari general de l'OTAN, Jaap De Hoop Scheffer, no està fent. El representant de l'estructura de seguretat nord-atlàntica espera que "Rússia tingui interès a mantenir relació amb l'OTAN i la Unió Europea i suposo que Rússia es preguntarà en algun moment què guanya amb el que està fent" a Geòrgia.

El secretari general de l'Aliança ha explicat que mentre les tropes russes continuïn en territori georgià no hi haurà cap reunió OTAN-Rússia, tal com havia sol·licitat el govern de Dmitri Medvédev. Per De Hoop Scheffer, "no estem tallant les comunicacins amb Moscou, però el futur dependrà de les seves accions".

Del comportament de Rússia també en depenen els projectes de cooperació militar que Moscou manté amb l'Aliança Atlàntica, un punt que no s'ha tractat a la reunió d'aquest dimarts, però que se n'haurà de parlar aviat, ha advertit el secretari general de l'OTAN. 

La reunió de l'Aliança també ha servit per crear una comissió OTAN-Geòrgia per supervisar el procés d'adhesió d'aquest país a l'organització. De Hoop Scheffer ha assegurat que el conflicte amb Rússia no canvia les aspiracions de Tbilisi d'accedir a l'OTAN i s'ha mostrat convençut que el país caucàsic hi acabarà entrant.

Les advertències de Rice i de l'OTAN en general no han agradat gens a Rússia. El seu ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, les ha qualificat de "no objectives" i "tendencioses", sobretot pel que fa la idea que la relació entre Rússia i l'OTAN no serà la mateixa fins que les tropes russes desplegades a Geòrgia no tornin a casa.

Espanya, disposada a enviar-hi tropes

Per part espanyola, hi ha assistit el secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Ángel Losada, en substitució del ministre Miguel Ángel Moratinos. Losada ha explicat que l'estat espanyol està disposat a estudiar l'enviament de tropes a Geòrgia. Es tractaria de soldats destinats a verificar el compliment de l'alto el foc. Tampoc descarta enviar-hi observadors internacionals.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut