Brussel·les

L'OTAN adverteix Rússia que estan preparats per defensar Turquia

Els ministres de Defensa de l'Aliança Atlàntica expressen la seva preocupació per la creixent implicació russa en la guerra de Síria

RedaccióActualitzat

Síria està immersa en una escalada bèl·lica que inquieta l'OTAN. L'exèrcit sirià ha iniciat una gran ofensiva terrestre amb el suport aeri rus, que ha tornat a llançar míssils des del mar Caspi. Els països de l'Aliança Atlàntica han vist, a més, com els caces russos han violat l'espai aeri de Turquia. Enmig d'aquesta situació, els ministres de Defensa s'han reunit a Brussel·les per analitzar el conflicte. Des de l'OTAN es considera que la intervenció de Moscou només consolida el règim sirià. El secretari general, Jens Stoltenberg, admetia la gravetat del moment: "A Síria hem vist una escalada preocupant de les activitats militars russes. Avaluarem les últimes novetats i les implicacions per a la seguretat de l'Aliança. Això és particularment rellevant després de les violacions de l'espai aeri de l'OTAN per part d'avions russos."

Jens Stoltenberg ha dit que "estan preparats i capacitats per defensar tots els aliats, també Turquiadavant qualsevol amenaça", fins i tot per "desplegar forces" en aquest país "si és necessari". De fet, el secretari general ha reconegut que estan estudiant reforçar algunes capacitats en aquella zona amb forces especials, amfíbies i de vigilància, reconeixement i intel·ligència.

Stoltenberg, denuncia que la campanya russa a Síria no afavoreix una solució política i reclama a Moscou que no confongui els atacs a Estat Islàmic amb el suport al règim de Bashar al-Assad. El secretari general de l'Aliança ha explicat: "Hi ha una nova necessitat d'iniciatives polítiques per trobar una solució política a la crisi de Síria perquè a llarg termini no hi ha una solució militar. Els russos no tenen com a objectiu principal Estat Islàmic, estan bombardejant altres grups polítics i donen suport al règim. Faig una crida a Rússia a adoptar una actitud constructiva i cooperativa en la lluita contra Estat Islàmic i no a donar suport al règim d'Al-Assad."

Mentrestant, el president Putin ha assegurat que havia bombardejat des dels vaixells que té al mar Caspi les posicions d'Estat Islàmic amb un encert del 100%, sense causar baixes civils. Putin ha anunciat que destructors russos al mar Caspi han llançat 26 míssils de creuer contra onze posicions que, segon ha dit, eren d'Estat Islàmic. Això vol dir que els míssils han fet un trajecte de 1.500 quilòmetres i han sobrevolat, probablement, l'espai aeri de l'Iran, l'Iraq i Síria. Fins ara, Rússia només havia fet servir avions i helicòpters per atacar posicions dels diversos grups rebels a Síria.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut