Una reunió a l'OTAN al cap de setmana passat per tractar de la crisi a Ucraïna. (Foto: Reuters)
Una reunió a l'OTAN al cap de setmana passat per tractar de la crisi a Ucraïna. (Foto: Reuters)
Brussel·les

L'OTAN adverteix Rússia de "greus implicacions" si viola la sobirania d'Ucraïna

El Consell de l'Atlàntic Nord s'ha reunit aquest dimarts a petició de Polònia, que considera que la crisi a la veïna Ucraïna pot afectar la seva seguretat. Paral·lelament, aquest dimecres l'Aliança Atlàntica es trobarà amb Rússia per abordar la situació que s'ha creat arran del desplegament de tropes russes a Crimea.

RedaccióActualitzat

El Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim organisme de decisió de l'OTAN, ha dit que Rússia "continua violant la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna" i ha advertit de les "greus implicacions" que això suposa. El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, ha afirmat que, "malgrat les repetides peticions de la comunitat internacional", Rússia continua "violant els seus compromisos internacionals", la qual cosa pot tenir conseqüències "per a la seguretat i l'estabilitat de l'àrea euroatlàntica".

Reunió a petició de Polònia

La reunió d'aquest dimarts s'ha fet a petició de Polònia, que considera que la crisi a la veïna Ucraïna pot afectar la seva seguretat. El govern polonès ha convocat la trobada invocant l'article IV del Tractat Atlàntic, que preveu que l'OTAN cridi a consultes els estats membres per debatre la necessitat de preparar-se per a una eventual defensa del territori d'un d'aquests estats si veuen amenaçada la seva integritat territorial, independència política o seguretat.

Abans de la reunió, Rasmussen ha dit que "els esdeveniments a Ucraïna i els seus voltants són considerats com una amenaça als països veïns aliats i tenen implicacions serioses i directes per a la seguretat i estabilitat de l'àrea euroatlàntica". De fet, Polònia ha exigit "el final dels moviments provocadors de tropes" per part de Rússia.

Trobada amb Rússia aquest dimecres

Paral·lelament a aquesta reunió, l'Aliança Atlàntica es trobarà aquest dimecres amb Rússia per dialogar sobre Ucraïna. L'ambaixador rus davant l'OTAN, Alexander Grushko, ha acceptat acudir a la reunió extraordinària sol·licitada per Rasmussen per abordar la situació que s'ha creat arran del desplegament de tropes russes a Crimea.

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut