Agents de la Guàrdia Civil fan diversos escorcolls en la tercera fase de l'"operació Petrum"
Agents de la Guàrdia Civil fan diversos escorcolls en la tercera fase de l'"operació Petrum"
Barcelona

L'origen de l'"operació Petrum"

La investigació es basa en la llista d'empreses que han fet donacions a CatDem que podrien ser comissions il·legals encobertes. Es busca coincidències temporals i possibles sobrecostos en l'adjudicació d'obres públiques que podrien amagar suposades comissions al partit.

Marta CarnicéActualitzat

La detenció del tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya, Andreu Viloca, i d'almenys set persones més, entre elles Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat i diversos empresaris, correspon a la tercera fase de l'anomenada "operació Petrum", que investiguen el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell i la Fiscalia Anticorrupció. Però, quan comença la investigació judicial per aquest cas de suposat pagament de comissions del 3% a canvi de l'adjudicació d'obra pública?

Juny del 2014

El 27 de juny del 2014 la Guàrdia Civil escorcolla l'Ajuntament de Torredembarra i deté l'alcalde, Daniel Massagué, de Convergència i Unió, i sis regidors de la junta de govern, de CiU, del PP i del Grup d'Independents de Torredembarra, els tres partits que governaven en coalició. També es deté l'empresari Blas Niubó, amic de l'alcalde. Per una banda, s'investiga si a l'empresa de consultoria Efial se li haurien encarregat alguns informes de forma irregular per uns 18.000 euros al mes. Per l'altra, si l'alcalde Massagué s'hauria embutxacat suposades comissions a través de l'empresa constructora Teyco.

Juliol del 2015

El "cas Petrum" salta el 23 de juliol quan la Guàrdia Civil deté tres membres de la família Sumarroca propietaris de Teyco. Es tracta de Jordi Sumarroca, conseller delegat de la constructora i fill de Carles Sumarroca, un dels fundadors de CDC, així com una cosina i un oncle vinculats a Teyco. A més, es torna a detenir l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué, exmembre ja de CDC, expulsat del partit després de ser imputat en l'altre cas de suposada corrupció municipal. Entre els arrestats, també hi ha el jutge Mariano Judez.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, la família Sumarroca hauria pagat presumptament 1,4 milions d'euros a Massagué, a través de set empreses, a canvi suposadament de favors en adjudicacions d'obra pública a la constructora Teyco.

L'empresa Teyco, per la seva banda, es defensa i diu que la relació comercial que han tingut és legal i documentada i desvincula les seves relacions amb Massagué de la seva activitat com a edil.

Agost del 2015

L'Audiència de Tarragona deixa en llibertat, amb una fiança de 600.000 euros, l'empresari Jordi Sumarroca, imputat per suborn i blanqueig de capitals.

Arran de la documentació decomissada a Teyco, la Guàrdia Civil investiga si CDC s'hauria pogut beneficiar de possibles comissions il·legals en l'adjudicació d'obres públiques i com ho hauria fet i se centren en la fundació de Convergència Democràtica, CatDem. El 28 d'agost els agents de la Guàrdia Civil escorcollen CatDem i el despatx del seu administrador i també tresorer de CDC, Andreu Viloca, a la seu del partit, al carrer Còrsega de Barcelona. A més, es registra la vivenda de l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar, que també és present en el registre de la seu del partit, i els agents s'emporten una còpia del seu correu electrònic. Tot plegat per recollir documentació relacionada amb el cas de presumpte cobrament de comissions il·legals a través de CatDem a canvi d'adjudicacions d'obra pública a Teyco.

En aquesta segona fase de l'"operació Petrum", la policia recull expedients d'obres fetes per Teyco als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Figueres i Lloret de Mar.

Octubre del 2015

Esclata la tercera fase de l'"operació Petrum" de presumpte pagament de comissions il·legals per obra pública. La Guàrdia Civil deté el tresorer de CDC, Andreu Viloca, i set persones més, la majoria empresaris acusats d'haver pagat comissions il·legals. Entre els detinguts, també hi ha Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, empresa pública de gestió d'infraestructures que depèn del Departament d'Economia de la Generalitat, i dos treballadors de CDC.

Paral·lelament, agents de la Guàrdia Civil escorcollen la seu de Convergència, al carrer Còrsega de Barcelona, els ajuntaments d'Olot i de Sant Fruitós de Bages i diverses empreses com Rogasa, OP Roller i DEC4, els directius de les quals també han estat detinguts.

La investigació es basa en la llista d'empreses que han fet donacions a CatDem que podrien ser comissions il·legals encobertes al partit. Els agents busquen coincidències temporals i possibles sobrecostos en l'adjudicació d'obres públiques.

Anar al contingut