CiU veuria "amb recel" i no acceptaria que s'alteressin els drets ja adquirits dels pensionistes.
CiU veuria "amb recel" i no acceptaria que s'alteressin els drets ja adquirits dels pensionistes.
Barcelona

L'oposició veu interessos econòmics i polítics al darrere de la reforma del sistema de pensions públiques

Els sindicats veuen els experts que han fet l'informe "al servei dels poderosos" i els socialistes apunten determinats sectors de la dreta i les companyies d'assegurances a l'hora de buscar interessats a especular sobre la solvència del sistema. CiU ha situat la línia vermella en el manteniment de les pensions actuals i en els drets ja adquirits d'un col·lectiu que considera "feble".

RedaccióActualitzat
L'ombra del poder s'allarga darrere la reforma de les pensions. Mentre els sindicats veuen els experts que han fet l'informe "al servei dels poderosos", els socialistes apunten determinats sectors de la dreta i les companyies d'assegurances com a interessats a especular sobre la solvència del sitema de pensions espanyol. La línia vermella de la reforma l'ha posat CiU. El seu límit se situa en els drets ja adquirits dels pensionistes, és a dir, en les pensions actuals.

"A sectors de la dreta, bancs i companyies d'assegurances els interessa especular sobre el futur de les pensions"

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha defensat les pensions com un dels "pilars fonamentals" del sistema de benestar i la cohesió social i ha demanat que "no s'especuli" sobre la seva viabilitat. Collboni considera que aquest tipus de qüestionaments provenen de "certs sectors de la dreta, alguns bancs i companyies d'assegurances als quals interessa especular sobre el seu futur". També ha afirmat que la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball és "el que garantirà" les pensions, i per això ha demanat al govern que se "centri" en aquesta tasca abans que en el dret a decidir i "davant l'emergència social i nacional" dels 642.000 aturats catalans.

La UGT, convençuda que els experts "estan al servei dels poderosos"

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha carregat durament contra la reforma proposada pels 12 experts nomenats pel govern espanyol. "L'informe està fet per uns experts que no són neutrals, estan al servei dels interessos dels poderosos i només volen confondre  la gent", ha reblat. Álvarez també ha criticat les polítiques imposades des de la Comissió Europea (CE). Així, ha qualificat la CE de ser "com un gran gos, un dòberman, a les ordres dels interessos del sistema financer i de les grans multinacionals". Segons el secretari general, l'organisme europeu no està complint amb la seva funció de "representant de la població europea".

CiU situa la línia vermella en el manteniment dels drets ja adquirits dels pensionistes

El conseller d'Interior i president del consell de govern d'Unió, Ramon Espadaler, ha assegurat que CiU veuria "amb recel" i no acceptaria que s'alteressin els drets ja adquirits dels pensionistes. En aquest punt ha situat el responsable d'Interior la línia vermella, en el manteniment de les pensions actuals. "No estem ni estarem per l'afebliment del col·lectiu de pensionistes, que ja és un col·lectiu feble", ha declarat. A més, en aquests moments, el de pensionistes resulta un col·lectiu fonamental per mantenir la cohesió social, ja que són molts els que han d'ajudar les seves famílies quan aquestes passen per dificultats econòmiques, ha recordat també.

Més enllà de les pensions actuals, el dirigent de CiU ha obert la porta a poder estudiar canvis en el sistema. No obstant, ha reclamat que es faci un debat de caràcter polític i no estrictament tècnic i que es cerqui el major consens entre partits.

El govern espanyol té previst aprovar la nova reforma de les pensions a finals de juliol perquè entri en vigor l'any que ve.



 

Anar al contingut