Barcelona

L'oposició veneçolana vota en massa en un referèndum titllat d'il·legal per Maduro

Dues persones han mort i quatre han resultat ferides de gravetat a l'oest de Caracas quan un grup d'homes armats han disparat durant la celebració de la consulta opositora

RedaccióActualitzat

Després de més de 100 dies de protestes contra el govern de Nicolás Maduro, els opositors han fet un dels desafiaments més importants al chavisme. Han organitzat la consulta popular, avalada per l'Assemblea Nacional, que busca mesurar la disconformitat dels veneçolans amb el procés constituent engegat per Maduro.

És una consulta popular impulsada per l'oposició per pronunciar-se sobre si donen suport o rebutgen el projecte de la futura Assemblea Constituent que ha dissenyat el president Maduro. L'oposició avisa que aquest nou òrgan constitutiu serà la via per consolidar el chavisme al poder i considera que és una argúcia política que Maduro no està autoritzat a fer.

Aquest referèndum es planteja també com un acte de desobediència civil al govern de Nicolás Maduro. Segons els organitzadors, el nou organisme que vol impulsar Maduro usurparia competències i funcions a l'actual Parlament de Veneçuela, ara dominat per l'oposició al chavisme.

 

Diversos països de l'Amèrica Llatina han donat suport a aquest referèndum i han fet una crida a participar-hi.

Segons les enquestes, fins a 11 milions de persones estan a favor de la votació. Si hi ha aquesta participació, l'oposició ho entendrà com una mesura de pressió definitiva contra Maduro.

Participació massiva, en una consulta no oficial

La participació ha estat massiva, als més de 2.000 centres de votació que s'han instal·lat a tot el país i als 350 punts que s'han habilitat a l'exterior. El chavisme, però, avisa que la consulta és il·legal. Les televisions que informin de la votació veuran retirada la seva concessió.

L'oposició diu que el referèndum és legal perquè l'empara un article de la carta magna que permet legislar al marge del govern quan aquest és antidemocràtic o malmet els drets humans.

 

 

Les imatges de les votacions ensenyen caixes de cartró en lloc d'urnes i vots al carrer en comptes de col·legis electorals, No hi ha cens electoral ni hi ha cap sistema que eviti que una persona voti diverses vegades.

El referèndum no té garanties de transparència, però l'objectiu és més important que les formes: demostrar el rebuig popular al projecte constituent del govern de Maduro.

 

Dos morts per trets durant la consulta opositora a Caracas

Dues persones han mort i quatre han resultar ferides de gravetat a l'oest de Caracas després que un grup d'homes armats han disparat durant la celebració de la consulta opositora contra el procés constituent activat pel govern veneçolà, ha informat el cap de campanya del referèndum. Els fets han estat confirmats per l'Observatori Veneçolà de la Conflictivitat Social.

El Ministeri Públic veneçolà ha confirmat la mort d'una dona i diversos ferits en una zona popular de l'oest de Caracas. De moment no ha aclarit si es tracta del mateix fet del que parlava el cap de campanya del referèndum.

Dos anys sense votar

Fa dos anys que els veneçolans no voten, des de la victòria dels candidats opositors en les eleccions del 2015. Des d'aleshores, Maduro ha impedit un referèndum revocatori i ha ajornat les eleccions locals.

La intenció de Maduro és reformar la Constitució i obtenir una cobertura legal per purgar l'administració. Les eleccions constituents seran el dia 30 de juliol. L'oposició no hi participarà. El chavisme podria obtenir, doncs, tots els escons, però l'Assemblea perdria tota la legitimitat.

Problemes a la votació a Barcelona

A Barcelona, la votació s'ha acabat fent al carrer, davant del centre cívic Pere IV, a les Corts, per falta d'un permís municipal. La participació també ha estat multitudinària.

Segons Adriana Ruibal, responsable de l'organització, el regidor de Barcelona en Comú Agustí Colom ha anat personalment al centre aquest matí per comunicar-los que no podien fer el referèndum a l'edifici municipal. Els organitzadors no havien demanat el permís municipal. Expliquen que ningú els va informar que calia un permís per fer una votació dins el centre.

Des de primera hora del matí s'han format cues de persones davant el centre cívic per poder votar. Els organitzadors s'han sorprès de la resposta que hi ha hagut a Barcelona. Diuen que hi ha hagut més d'un 80% de participació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut