L'oposició veneçolana, Premis Sàkharov a la llibertat de consciència
L'oposició veneçolana, Premis Sàkharov a la llibertat de consciència
Caracas

L'oposició veneçolana, premis Sàkharov a la llibertat de consciència

Isabel GalíActualitzat

El Parlament Europeu ha concedit els Premis Sàkharov a la llibertat de consciència a l'oposició veneçolana. L'han recollit Julio Borges, el president de l'Assemblea Nacional Bolivariana, declarada il·legal pel Tribunal Suprem Veneçolà, i Antonio Ledezma, un dels primers líders polítics de ser inhabilitats per Hugo Chávez.

Tots dos representen els dos principals partits opositors, Primero Justicia i Voluntad Popular, i han actuat d'escuders dels dos líders més coneguts: Henrique Capriles, exgovernador i excandidat presidencial ara inhabilitat, i Leopoldo López, actualment en arrest domiciliari després d'haver estat empresonat més de tres anys. López va ser condemnat per haver instigat unes manifestacions que van acabar amb la vida de 43 persones, l'any 2014, en una sentència considerada desproporcionada per organitzacions de drets humans d'arreu del món.

Amb l'entrega i posterior condemna de Leopoldo López, el conflicte veneçolà ha escalat per vies judicials que allunyen tota possibilitat d'acord polític entre govern i oposició. Des de les més recents condemnes a presó o inhabilitació a alcaldes per organitzar manifestacions, passant per la sentència que deixa l'Assemblea Nacional -de majoria opositora- sense competències, l'ofensiva del govern de Nicolás Maduro contra els polítics opositors no ha tingut treva. L'estat d'indefensió en què es troben els empresonats, ja siguin polítics o simples manifestants, ha estat un dels arguments esgrimits pels defensors d'aquesta candidatura al premi Sajàrov.

Però probablement aquesta és una de les edicions més polèmiques d'aquest guardó, que enguany arriba a la número 29. Alguns eurodiputats, com els d'Izquierda Unida, no han estat presents a l'hemicicle d'Estrasburg perquè consideren que tenia motivacions polítiques i no respecta el govern legítimament escollit per una majoria de veneçolans.

El president de l'europarlament, Antonio Tajani, ha negat que aquest sigui un premi polític en la roda de premsa posterior i ha avançat que si el govern de Caracas no feia canvis en els pròxims mesos no dubtaria a demanar l'ampliació de les sancions contra Veneçuela al president del Consell Donald Tusk i al de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

Un dels guardonats, Antonio Ledezma, fins i tot ha demanat al president Tajani que la Unió Europea prengui mesures per investigar alts càrrecs del chavisme per delictes vinculats al narcotràfic internacional. I per justificar-ho ha citat xifres de l'oficina de les Nacions Unides sobre les drogues i el crim, la UNODC, que indiquen que el 60% de la cocaïna que arriba a Europa surt de Veneçuela.

Aquest premi arriba dos dies abans de la segona ronda de converses entre l'oposició i el govern a la República Dominicana. Sobre la taula, ha explicat Julio Borges, representant dels opositors, hi ha la necessitat de pactar noves condicions per a les eleccions presidencials d'aquest 2018. L'oposició ja ha dit que té intenció de presentar-s'hi, però sempre i quan tinguin més garanties de transparència per part del Poder Electoral Veneçolà, segons ells, un ens no independent del govern.

Anar al contingut