Istambul

L'oposició surt contra la deriva repressora d'Erdogan mentre Amnistia Internacional denuncia tortures

Amnistia Internacional ha denunciat tortures i greus maltractaments a alguns dels 10.000 detinguts després del cop d'estat fallit.

RedaccióActualitzat

La deriva repressora de Turquia després del cop d'estat ha fet que saltin totes les alarmes pel que fa a la vulneració dels drets humans. L'oposició que fa una setmana va denunciar la sublevació al costat del govern, qüestiona ara la reacció de Recepp Tayyip Erdogan. Amnistia Internacional posa xifres: ha denunciat tortures i greus maltractaments a alguns dels 10.000 detinguts després del cop d'estat fallit.

Desenes de milers de persones han omplert la plaça Taksim d'Istanbul en contra de la repressió. Una multitud amb banderes turques i també retrats del pare de la pàtria, Mustapha Kemal Atatürk.

 

Militants del partit republicà laic i sociademòcrata han sortit al carrer. També s'hi han afegit milers de militants del partit islamoconservador del president Erdogan. 

La marxa era en contra del cop, però també en contra de qualsevol deriva nacionalista i islamista. La manifestació s'ha convertit en un clam a favor de les llibertats.

És el primer cop en tres anys que s'ha autoritzat una concentració a Taksim.

Amnistia Internacional encén el llum d'alarma

Hi ha més de 10.000 detinguts des del cop militar. Amnistia Internacional assegura que hi ha testimonis creïbles que parlen de greus maltractaments, cops, tortures i violacions sistemàtiques. Tot, en llocs de detenció, com ara poliesportius o fins i tot corts d'animals.

L'estat d'emergència permet que la vulneració dels drets humans vagi en augment. Amnistia exigeix a Turquia que, amb urgència, observadors independents tinguin accés als detinguts.

 

La repressió pel cop va començar amb militars i jutges, però amb el pas dels dies s'ha estès a universitats, funcionaris, professors i organitzacions d'ajuda. Turquia els acusa de connivència amb Fethullah Gülen, el clergue exiliat a qui responsabilitza del cop.

De moment, el govern turc no pensa abaixar el to. Ho deixa clar el cap de gabinet d'Erdogan, Hulusi Akar:

"Les serps que es van infiltrar en les forces armades han causat un gran mal a la nostra nació. Però eliminarem aquests individus. Amb sort, Déu ens donarà l'oportunitat d'eliminar aquesta taca."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut