L'oposició keniana abandona les mobilitzacions al carrer i aposta pel boicot i les vagues

L'oposició keniana ha abandonat les mobilitzacions al carrer i canvia d'estratègia, després que 24 manifestants han mort a mans de la policia en els últims tres dies de protesta. Les imatges de la policia disparant i colpejant els opositors que denunciaven el frau a les eleccions del 27 de desembre han fet la volta al món. Una desena d'ambaixades estrangeres a Nairobi han demanat al govern que aturi l'ús desproporcionat de la violència. La comissió nacional ha confirmat que s'havien alterat els resultats de les eleccions per afavorir la reelecció de Mwai Kibaki. Després d'aquesta notícia, l'oposició se sent més forta, i per evitar més víctimes, han anunciat el boicot a empreses properes a l'entorn del president.

Actualitzat

Només en l'última jornada de mobilitzacions, tretze persones han mort en diversos incidents. Vuit de les víctimes han perdut la vida en enfrontaments entre les forces de seguretat i els manifestants, mentre que les altres cinc morts s'han produït en xocs entre masais i kikuyus.

Ara, les crítiques al president i la suposada manipulació de les eleccions deixaran de banda la consigna de les manifestacions iniciada per l'opositor Moviment Democràtic Taronga (ODM), per transformar-se en vagues i boicots contra les empreses sospitoses de ser partidàries de Kibaki. Entre els possibles objectius de l'oposició figuren les empreses Brooksid Dairies, Equity Bank o CityHoppa Buses. Les mobilitzacions començaran la pròxima setmana.

Des de l'inici del conflicte, el passat 27 de desembre, han mort ja més de 600 persones, tot i que l'ODM parla d'un miler.

L'arrel del conflicte cal buscar-la en el triomf de Kibaki en els comicis presidencials del passat dia 27, per un ajustat marge i en el marc d'un suposat frau. Són diversos els organismes internacionals i països que han posat en dubte el resultat per unes suposades irregularitats detallades per la Comissió Nacional de Drets Humans de Kènia.

L'organisme ha fet referència a sospitoses participacions superiors al 100% en algunes urnes, o a la falta de verificació d'almenys 360.000 paperetes. Aquesta darrera dada és especialment rellevant, ja que tan sols 230.000 vots van separar la victòria de Kibaki de la derrota d'Odinga, de l'ODM.

Anar al contingut