Teheran

L'oposició iraniana anul·la una protesta per por de la repressió

L'oposició iraniana ha decidit anul·lar una protesta que hi havia prevista per por de la repressió. L'acte d'homenatge a les víctimes de la repressió policial d'aquests dies s'ha suspès després que les autoritats no l'han autoritzat i precisament l'endemà que la policia i les milícies religioses van tornar a reprimir centenars de manifestants reformistes. Després de les amenaces del règim, les últimes manifestacions contra el poder ja no són tan massives. Teheran s'ha enrocat en la línia més dura del règim i el president Ahmadinejad ha demanat a Obama que no s'immisceixi en els afers interns iranians. Tot i això, el gran aiatol·là Hussein Ali Montazeri ha animat els reformistes a continuar les protestes, ja que poden provocar la caiguda del govern.

Actualitzat
El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha demanat Barack Obama de no interferir en els afers interns de l'Iran. Això, després que el president nord-americà va declarar sentir-se "horroritzat" per la violència en les manifestacions de rebuig als resultats de les eleccions del 12 de juny.

Tot i que les protestes continuen a Teheran, no són tan intenses com en la darrera setmana. Aquest dijous, per exemple, un dels candidats reformistes iranians, Mehdi Karroubi, ha anul·lat la cerimònia en homenatge a les víctimes de la repressió policial. I és que el Ministeri de l'Interior ha prohibit qualsevol tipus de reunió.

Mentrestant, el gran aiatol·là Hussein Ali Montazeri, líder històric de la revolució islàmica, ha afirmat que precisament la repressió a l'Iran pot tombar el règim d'Ahmadinejad. Aquest home, que dóna suport al reformista Moussavi, ha advertit des de dins mateix de l'Iran que si es nega el dret legítim dels iranians a manifestar-se la seva frustració podria destruir els fonaments del govern.

Però el líder espiritual iranià Ali Khamenei, va declarar que no cedirà a la pressió del carrer i que la victòria d'Ahmadinejad és incontestable. I va tornar a assenyalar Occident com a instigador de la revolta.

A més, ahir centenars d'antidisturbis van tornar a reprimir amb violència l'última manifestació opositora a Teheran convocada per Moussavi. El règim reconeix, de moment, 18 morts, un centenar de ferits i prop de 600 detinguts.
Anar al contingut