Kuwait

L'oposició guanya en les primeres eleccions amb participació femenina a Kuwait però cap dona no obté un escó

Primeres eleccions parlamentàries de Kuwait amb participació femenina. Amb tot, la victòria de l'oposició, que ha aconseguit la majoria dels escons del nou Parlament, ha convertit els islamistes en el principal grup de la cambra. A les eleccions celebrades aquest dijous, en què per primera vegada en la història de l'emirat les dones podien votar i ser elegides, els islamistes haurien aconseguit 21 dels 50 escons en joc. Tanmateix, cap de les candidates que concorrien als comicis ha resultat elegida, tot i que dels 249 candidats que es presentaven 28 eren dones i el 57% dels electors també.

Actualitzat

Les primeres eleccions parlamentàries de Kuwait amb participació femenina han suposat una victòria per als reformistes però una decepció per a les dones candidates, ja que no han aconseguit cap escó, segons els resultats oficials. A falta que es publiquin els noms dels escollits, l'agència de notícies estatal KUNA ha indicat que 36 dels 50 escons corresponen a reformistes, dels quals 21 formaven part del Parlament que l'emir Sabah al-Ahmed al-Sabah va dissoldre el passat mes de maig.

Cap de les 28 dones que s'hi presentaven entre un total de 249 candidats ha aconseguit prou vots per entrar a la cambra. Segons ha dit l'activista Iqbal Al-Ahmed a la televisió de Kuwait, "la societat necessita temps per acceptar les dones". Amb tot, ha afirmat: "Estic decebuda." I és que les dones constitueixen el 57% de l'electorat.

Entre els reformistes hi ha des de musulmans fonamentalistes fins a liberals, passant per independents. De moment, encara no se sap si es mantindrà per tirar endavant les reformes.

Es tracta de la primera vegada que les dones kuwaitianes han pogut votar en unes eleccions legislatives a Kuwait des que l'any passat van aconseguir el dret a sufragi.

El Parlament kuwaitià té poders legislatius i, per tant, els diputats poden posar límits a la tasca del govern, liderat per la família reial Al Sabah. Segons la Constitució, el gabinet ha de dimitir el primer dissabte després dels comicis per donar pas a la formació d'un nou govern en dues setmanes com a màxim.

Anar al contingut