Nigèria

L'oposició guanya a Nigèria amb un 54% dels vots en les eleccions més renyides de la història del país

Muhammadu Buhari, musulmà, s'ha imposat a l'actual president, el cristià Goodluck Johnston

RedaccióActualitzat

La quarta ha estat la bona. El líder de l'oposició, Muhammadu Buhari, ha guanyat finalment les eleccions de Nigèria. Ho havia intentat quatre vegades abans però fins ara no ha aconseguit ser el més votat. I això que li ha anat de poc: ha aconseguit el 54% dels vots, pel 45% del seu rival i actual president del país, Goodluck Jonathan.

Han estat els comicis més renyits de la història del país més poblat i més ric de l'Àfrica. 15,4 milions de nigerians amb dret a vot han optat per l'APC de Buhari, mentre que 13,3 han preferit Jonathan, que ja ha acceptat la derrota i ha telefonat el seu rival per felicitar-lo.

Aquest gest podria ajudar a calmar els ànims dels derrotats, la qual cosa seria d'agrair per evitar aldarulls com els que hi va haver en les eleccions anteriors, en què van morir 800 persones després de la victòria del Partit Democràtic Popular de Jonathan. Aleshores les protestes van ser per denunciar un frau electoral massiu. També ara hi ha hagut denúncies en aquest sentit que s'estan investigant.

Johnston era un candidat de confessió cristiana, religió predominant al sud però minoritària al país, mentre que Buhari és musulmà. La religió en aquell país és important i la marca decisivament sobretot el fonamentalisme.

És el cas de Boko Haram, una secta islamista radical que ja ha perpetrat atemptats i segrestos sagnants al país i té atemorida la minoria cristiana. La lluita contra aquests milicians recentment aliats amb Estat Islàmic i la gestió dels recursos petroliers que han catapultat el país al capdamunt de les economies africanes són les principals carpetes que Buhari té damunt la taula.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut