Els portaveus d'IU, Compromís, DiL, el PSOE, Podem i C's ensenyen el text presentat al Registre del Congrés (EFE)
Els portaveus d'IU, Compromís, DiL, el PSOE, Podem i C's ensenyen el text presentat al Registre del Congrés (EFE)
Madrid

L'oposició fa el primer pas per portar el govern de Rajoy al TC per negar-se a sotmetre's a control

Tots els grups, menys el popular, demanen que en el pròxim ple es debati la negativa de l'executiu a sotmetre's al control parlamentari

RedaccióActualitzat

L'oposició en ple ha posat en marxa al Congrés el procediment que permetrà recórrer al Tribunal Constitucional la negativa del govern en funcions de Mariano Rajoy de sotmetre's al control parlamentari.

Tots els grups han demanat que el text que han presentat al Registre del Congrés es debati al pròxim ple, previst pel 5 d'abril. Aquest pas requereix el vistiplau de la Mesa del Congrés, on el PSOE, Podem i Ciutadans tenen majoria.

Un cop el ple aprovi el text, es demanarà al govern que s'ho repensi. I, si no accepta un control en el mes següent, es presentarà el conflicte al TC, que tindrà entre dos i tres mesos per pronunciar-se sobre aquest conflicte institucional inèdit.

L'oposició rebutja els arguments del govern de Rajoy per rebutjar el control i replica que el govern en funcions d'Adolfo Suárez el 1981 sí que va haver de respondre les preguntes dels grups. A més, defensen que la necessitat de controlar el govern és "encara més gran" perquè és un executiu que "no compta amb la confiança originària del Parlament".

Anar al contingut