València

L'oposició exigeix la dimissió del conseller d'Infraestructures, que insisteix que l'excés de velocitat és l'únic motiu de l'accident de metro

Picabaralla entre el govern i l'oposició a les Corts valencianes en el ple que la cambra dedica de manera monogràfica a l'accident del metro que va fer 42 morts. L'executiu de Francisco Camps eludeix qualsevol responsabilitat política mentre que des de les files de l'oposició, i especialment Esquerra Unida, se li retreuen massa despeses cap a obres faraòniques en detriment de la seguretat ciutadana.

Actualitzat

El conseller d'Infraestructures i Transport, Josep Ramon García Antón, ha afirmat en el ple de les Corts valencianes que "la revisió exhaustiva" del comboi de la línia 1 del metro de València sinistrat el passat dia 3 "no ha aportat fins ara cap indici d'un possible error o problema mecànic". D'aquesta manera, el govern ha descartat "qualsevol altra possible causa de l'accident que no sigui l'excés de velocitat". En aquest sentit, ha insistit que les conclusions del comitè de seguretat en la circulació de Ferrocarrils de la Generalitat evidencien que "entrar a 80 quilòmetres per hora en un revolt de menys de 100 metres de radi és l'únic motiu que explica la sortida del tren de la via".

En una intervenció d'una hora de durada, García Antón ha negat que hagi d'assumir responsabilitats polítiques i ha remarcat que "ni els sistemes de seguretat ni les condicions adequades del vehicle van poder impedir que el tren entrés al revolt de l'accident al doble de la velocitat permesa".

El conseller ha explicat que no se saben les raons per les quals el conductor, que treballava en la línia accidentada des del 20 d'abril, va anar accelerant de manera constant des que va sortir de l'estació de Plaça d'Espanya en direcció a la de Jesús, fins a doblar la velocitat permesa, i va accionar el fre de servei quan "ja era massa tard". García Antón ha afegit que l'autòpsia no ha permès aclarir aquestes qüestions, però que hi ha una instrucció sumarial en marxa.

A l'oposició, però, no convencen les explicacions de García Anton i reclamen la seva dimissió i la creació d'una comissió d'investigació sobre l'accident. Els grups que no estan a l'executiu retreuen al gabinet de Camps que destini més recursos a obres i esdeveniments fastuosos que no pas a qüestions ciutadanes de la vida diària. L'oposició ha criticat també que durant la seva intervenció el conseller no fes cap mena d'autocrítica ni assumís cap responsabilitat en la tragèdia.

El conseller d'Infraestructures ha deixat clar que no pensa dimitir perquè, ha dit, no ha existit "negligència de cap mena" i ha denunciat el "despietat assetjament polític" al qual, al seu parer, s'està sotmetent l'executiu valencià.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut