Barcelona

L'oposició dóna un ultimàtum a Montilla perquè obri una comissió d'investigació pel foc d'Horta

L'oposició en ple, CiU, PP i C's han donat un ultimàtum al president català, José Montilla, perquè sigui ell qui ordeni obrir una comissió d'investigació al Parlament, que aprofundeixi en les circumstàncies que van desencadenar la mort de cinc bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan del juliol passat. Els partits a l'oposició han pressionat el president i han mantingut contactes les últimes hores per aquest tema després de considerar que els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar no van aprofitar la seva compareixença parlamentària de dilluns passat per assumir responsabilitats polítiques, com els demanaven CiU, PP i C's.

Actualitzat
Els portaveus dels tres grups de l'oposició han coincidit a emplaçar Montilla que impulsi com més aviat millor l'obertura d'una comissió d'investigació parlamentària que segueixi furgant en les responsabilitats que poden derivar-se de la tragèdia d'Horta de Sant Joan.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha demanat a Montilla la destitució de Saura i Baltasar i a més que "lideri" les actuacions per conèixer el detall dels fets ocorreguts en forma d'una comissió d'investigació al Parlament. Fer el contrari, ha dit, seria "encobrir una negligència".

Tant la portaveu parlamentària del PP, Dolors Montserrat, com el president de Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's), Albert Rivera, han estat més clars encara a l'hora d'advertir Montilla que no queda una altra sortida que organitzar una comissió investigadora davant del que consideren un "engany continu" de Saura i Baltasar. Oriol Pujol ha dit que Montilla disposa d'"una setmana" de marge per "meditar".

Pujol no s'ha volgut comprometre des de CiU a impulsar la comissió en el cas que el president de la Generalitat faci cas omís d'aquesta crida, però no ha tancat la porta a fer-ho.

Qui pot demanar crear una comissió d'investigació


Segons el reglament del Parlament, "s'ha de crear una comissió d'investigació" si ho sol·liciten "una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris", encara que "els proposants només poden presentar una proposta vinculant cada any".

Això vol dir que els 48 escons de CiU li permeten forçar una comissió d'investigació abans de les eleccions catalanes, però en canvi PP i C's no tenen prou pes parlamentari per promoure per ells mateixos una iniciativa així.

Fonts parlamentàries han confirmat que han existit les últimes hores converses entre els tres grups opositors, que podrien derivar en una petició conjunta per obrir una comissió d'investigació sobre l'incendi, si no és el tripartit qui dóna el pas de convocar-la.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut