L'Havana

L'oposició cubana exigeix canvis i l'inici d'una transició democràtica

L'anunci de Fidel Castro que renuncia a ocupar la presidència del govern cubà ha generat una allau de reaccions. L'oposició de l'illa en bloc ha demanat que s'aprofiti el canvi de cap d'estat per iniciar una nova etapa a la societat cubana. Un dels líders de l'oposició, Osvaldo Payá, ha manifestat el seu desig que el país s'obri "a una nova etapa que ha de significar canvis en les lleis perquè es reconeguin els drets dels ciutadans".

Actualitzat

Osvaldo Payá ha reclamat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que el poble tingui "l'oportunitat de decidir i escollir amb una nova llei electoral" i que es garanteixin drets fonamentals com la "llibertat d'associació". Payá ha demanat a Raúl Castro i a la resta de dirigents del Partit Comunista Cubà la celebració d'eleccions lliures, l'única manera -afirma- de donar-li al poble el que és del poble, que són els seus drets i el poder sobirà.

El grup d'exiliats cubans a Espanya "Cuba Democracia Ya" ha dit estar diposat a viatjar a l'illa per iniciar les negociacions amb el govern i preparar les bases d'una possible transició. El seu president, Rigoberto Carceller, ha assegurat que només cal una resposta afirmativa de l'exeuctiu cubà per posar-ho tot en marxa. Malgrat això, fins que Fidel Castro no desaparegui "definitivament" de l'escenari públic no es podrà parlar "d'un veritable canvi o transició". A Cuba, "ningú es creu res", ha dit Carceller. "Cuba Democracia Ya" esperarà fins al 24 de febrer, quan es constituirà l'Assamblea Nacional i el nou govern, ja sense el comandant, per posar-se en contacte amb el Ministeri d'Afers Estrangers.

"La Associación Española Cuba en Transición" (AECT) ha alertat que, tot i la renúncia de Castro, es podria produir a les institucions cubanes un rentat de cares sense les reformes necessàries. El director de l'AECT, Matías Jove, denuncia que a l'illa "no hi ha llibertat d'expressió, de reunió ni d'associació". No es pot entrar ni sortir lliurement del país. Els ciutadans "no tenen dret a entrar als hotels, ni connectar-se a internet i no poden tenir les seves pròpies empreses". Per tant, el problema de Cuba "no és Fidel Castro sinó la seva obra", conclou Matías Jove.

Anar al contingut