Barcelona

L'oposició creu que el nou govern incompleix compromisos programàtics com el de la paritat

Els dos partits de l'oposició han coincidit a criticar que el nou govern ha incomplert el compromís de formar un executiu de paritat. El portaveu de CiU, Felip Puig, ha criticat el nou govern de la Generalitat perquè, segons el seu parer, crea una vicepresidència "il·legal i "al·legal" i "incompleix compromisos programàtics" com el de la paritat. El president del PP català, Josep Piqué, també ha criticat la composició del nou govern per falta de paritat i per ser una "revisió pura i dura del tripartit", per a la qual ha anunciat oposició des del primer dia en comptes d'atorgar els tradicionals cent dies de gràcia a un nou executiu.

Actualitzat
Felip Puig també creu que el nou govern incompleix la promesa electoral de crear la Conselleria d'Universitats. Puig ha denunciat que el govern de l'entesa hagi convertit el Departament d'Educació "en moneda de canvi per compensar els sacrificis polítics que en la saga Maragall s'han produït en els últims mesos". D'aquesta manera el portaveu de CiU ha valorat que Ernest Maragall passi a ocupar la titularitat de la conselleria. Felip Puig també considera fora de lloc que Montserrat Tura ocupi Justícia trencant la tradició que se'n faci càrrec un jurista reconegut.

El dirigent de CiU ha considerat que la composició del govern és un mal presagi, en constatar que "les prioritats de la primera decisió de Montilla no van en la direcció del que necessita el país sinó dels equilibris interns de les tres forces" que donen suport al govern.

Oposició del PP des del primer dia

El president dels populars catalans, Josep Piqué, ha admès que s'ha de donar "un marge de confiança", que és el que correspon a un nou govern, però ha recordat que els cent dies de gràcia són per als governs que suposen "un canvi de polítiques, d'orientació i de govern", mentre que en aquest cas, ha dit, hi ha "continuïtat".

Piqué també ha afirmat que els partits "teòricament d'esquerres" fan "bandera" de la paritat i la van incloure en l'Estatut, per la qual cosa ara és una "obligació" governamental. En canvi, "només hi ha quatre dones" entre els 14 consellers i el president, cosa que queda "a una distància molt considerable del que hauria de ser la paritat".

El president popular ha considerat que "tot respon més a equilibris interns" del tripartit que a la intenció de posar "els millors homes i les millors dones" al capdavant de les conselleries. "Però espero que treballin i els desitjo sort", ha afegit Piqué.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut