Manifestació a prop del Parlament a Ankara
Manifestació a prop del Parlament a Ankara
Ankara/Istanbul

L'oposició condemna el cop d'estat a Turquia i milers de ciutadans surten al carrer per Erdogan

Els quatre partits parlamentaris han fet una declaració conjunta on condemnen amb duresa l'intent de cop d'estat i l'atac contra el Parlament

RedaccióActualitzat

Milers de persones han sortit aquesta tarda als carrers d'Istanbul i Ankara per expressar el seu rebuig a l'intent de cop d'estat i per fer una nova demostració en suport del seu president, Recep Tayyip Erdogan, hores després de l'obscura matinada que ha viscut el país.

Mentrestant, al mateix Parlament, que aquest divendres ha estat bombardejat pels colpistes, els seus membres han tingut la primera sessió després de l'intent de cop d'estat.

Segons les imatges de la televisió retransmeses per les emissores locals, els diputats dels quatre partits, l'islamista AKP, el socialdemòcrata CHP, el nacionalista MHP i el prokurd HDP, han mantingut un minut de silenci en memòria de les víctimes.

Imatge d'unitat del Parlament turc

El primer ministre i líder de l'AKP, Binali Yildirim, ha felicitat tots els parlamentaris que han continuat a la cambra aquesta matinada durant el cop militar sota el lema "o democràcia o mort". El primer ministre ha assenyalat que amb aquest gest s'han convertit en un exemple per als parlaments i les democràcies del món.

Yildirim ha dit que el dia 15 és, a partir d'ara, el dia en què tots els partits condemnen el cop d'estat fracassat i ha qualificat els autors de terroristes, en lloc de soldats.

El líder de l'oposició, el cap del partit socialdemòcrata CHP, Kemal Kiliçdaroglu, ha destacat la importància que després del cop s'hagin unit els quatre partits del Parlament darrere del valor comú de la democràcia. I ha afegit que els partits parlamentaris turcs han de "defensar la democràcia i el laïcisme sota qualsevol condició".

Kiliçdaroglu, un crític de les ambicions del president turc, Tayyip Recep Erdogan, de crear un sistema presidencialista de govern, ha assegurat que el cop va ser evitat gràcies al "sistema democràtic parlamentari".

Per la seva banda, el colíder del prokurd partit HDP, Idris Baluken, ha criticat l'escalada de violència de l'exèrcit turc contra les regions kurdes al sud-est del país en els últims mesos. "El que hem viscut a Nusaybin, Cizre, Sud i Lice, localitats kurdes sota toc de queda, es va poder viure al Mar Negre, al Mediterrani i a les regions egees. Advertim d'això, però, fins al que es va viure ahir, vostès no ens entenien", ha conclòs.

Erdogan no era a la sessió, però sí que hi era el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, Hulusi Akar, que ha estat retingut pels colpistes durant diverses hores aquesta matinada.

Després de les intervencions dels parlamentaris, s'ha adoptat una declaració conjunta dels quatre partits que condemna "amb duresa" l'intent de cop d'estat i l'atac contra el Parlament. "Aquesta declaració conjunta de quatre partits és la mostra que les coses ja no seran com abans a Turquia", prossegueix el text. "Instem el nostre poble a allunyar-se de la violència que no es correspon amb la democràcia i la nostra nació", conclou la declaració conjunta.

Anar al contingut