Madrid

L'oposició celebra la renúncia de Soria, però reclama a Rajoy que doni explicacions al Congrés

Tant el PSOE com Ciutadans han sol·licitat formalment que es faci un ple perquè Rajoy s'expliqui en seu parlamentària

RedaccióActualitzat
El PSOE, Ciutadans i Podem celebren la renúncia del fins ara ministre d'Indústria, José Manuel Soria, però insisteixen que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, hauria de donar explicacions en seu parlamentària. L'oposició considera que els fets són prou greus perquè sigui Mariano Rajoy qui doni la cara i expliqui no només les accions que han conduït Soria a deixar el càrrec, sinó també tot el que està relacionat amb paradisos i amnisties fiscals.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha manifestat en una entrevista a Onda Cero que Rajoy ha de comparèixer al Congrés dels Diputats per aclarir "tots els extrems".

"Com a mínim hi ha l'assumpció de responsabilitats polítiques que se li exigia a Soria. Però Rajoy ha de comparèixer per aclarir tots els extrems del 'cas Soria'."


Sánchez ha destacat que ara és "l'oportunitat per obrir una etapa política" a Espanya, un país que està ple de "corrupció". "Cada dia hi ha casos de corrupció vinculats amb dirigents del PP", ha afegit.

Les explicacions de Rajoy també les reclama des de Podem Irene Montero:

"Crec que és el moment que Mariano Rajoy doni explicacions i crec que el PP no hauria d'avenir-se amb aquesta dimissió com si creiés que així queda net de donar explicacions a la ciutadania per ser més aviat una organització per delinquir que una formació política."

Tant Sánchez com Montero reconeixen que davant la gravetat dels fets no n'hi ha prou amb la renúncia de Soria perquè, diuen, la societat exigeix transparència i explicacions al màxim nivell.

El líder de Ciutadans s'ha sumat a demanat la compareixença de Mariano Rajoy i ha retret al president espanyol en funcions que s'amagui.

"Rajoy ha de venir a les Corts Generals per explicar com reestructurar el govern després d'aquest cas de frau fiscal o d'empreses 'offshore' del ministre Soria. Per tant, crec que com sempre Rajoy s'ha amagat, com sempre Rajoy no ha donat la cara i nosaltres volem que doni la cara i doni explicacions a les Corts Generals."


Des d'Esquerra Republicana han fet un pas més. Gabriel Rufián ha assenyalat el PP com el centre de la corrupció i demana directament la il·legalització del PP:

"No és un partit, en realitat és una maquinària de corrupció. De fet, si s'ha d'il·legalitzar un partit en aquest país hauria de ser el PP."


Tant el PSOE com Ciutadans han sol·licitat formalment que es faci un ple perquè Rajoy s'expliqui en seu parlamentària.

Per la seva banda, des del govern català s'ha declinat valorar la renúncia de Soria. Així ho ha manifestat la portaveu Neus Munté:

"No entrarem a valorar la decisió d'un altre govern que no té cap efecte ni relació directa a Catalunya. És una decisió presa a nivell del govern de l'Estat que respectem i no entrarem a valorar."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut