Aleksandr Lukaixenko, en el moment de votar, amb el seu fill (Foto: EFE)
Aleksandr Lukaixenko, en el moment de votar, amb el seu fill (Foto: EFE)
Minsk

L'oposició bielorussa no obté ni un sol escó en unes eleccions que apuntalen Lukaixenko en el poder

Segons els primers resultats fets públics, dels 110 escons, 109 són per a diputats afins al president Lukaixenko. El que queda pendent d'assignar no és que sigui opositor, sinó que pertany a una demarcació que haurà de repetir els comicis.

RedaccióActualitzat
El resultat de les eleccions legislatives celebrades a Bielorússia era previsible, però tot i això no deixa de sorprendre. L'oposició no hauria obtingut ni un sol dels 110 escons. D'aquesta manera, el resultat apuntala l'autoritat d'Aleksandr Lukaixenko, l'autòcrata que governa aquesta exrepública soviètica, fronterera amb la Unió Europea, des de fa 18 anys.

Segons els primers resultats fets públics, dels 110 escons, 109 són per a diputats afins al president Lukaixenko. El que queda pendent d'assignar no és que sigui opositor, sinó que pertany a una demarcació que haurà de repetir els comicis. L'oposició havia fet una crida al boicot en considerar fraudulentes les elecccions. Tot i això, el règim xifra la participació en el 72,4%, percentatge que l'oposició qualifica d'un engany més en un procés que és tot fictici.

Els observadors internacionals han denunciat que les eleccions no han estat lliures ni imparcials, i que els opositors han estat perseguits i empresonats. Bielorússia està sotmesa a sancions de la Unió Europea per la falta de democràcia, però el suport financer de Rússia dóna oxigen a Lukaixenko per perpetuar el seu règim autoritari en aquest país de 9 milions i mig d'habitats solcat per gasoductes i oleoductes russos.
Anar al contingut