Tots els partits, excepte ERC, ha qualificat la plantada de Mas-Colell d'irresponsable. (Foto: ACN)
Tots els partits, excepte ERC, ha qualificat la plantada de Mas-Colell d'irresponsable. (Foto: ACN)
Barcelona

L'oposició acusa la Generalitat de plantar Montoro per tapar l'impagament a les entitats socials

El PPC i ICV han descrit l'absència del conseller Mas-Colell a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'un acte "teatral" i "estètic"; el PSC ha utilitzat la paraula "hipòcrita". Solidaritat insta la Generalitat a "fer alguna cosa que notin els ciutadans". ERC i Laporta han estat els únics a donar suport al govern.

RedaccióActualitzat
Les reaccions a la plantada del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera no s'han fet esperar. Totes les formacions, excepte ERC, han descrit el comportament de la Generalitat de "cortina de fum" per tapar l'impagament dels concerts del mes de juliol al sector social.

El PPC qüestiona quines són les intencions de l'executiu català amb aquest comportament, que ha descrit de "desafortunada representació teatral". El portaveu adjunt dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, ha lamentat que la Generalitat hagi optat pel "camí de la bronca permanent" en lloc de "fer front a les dificultats que tenen els catalans i els problemes de liquiditat de la Generalitat". En tot cas, ha afirmat Rodríguez, aquesta reacció no comportarà un "canvi de tracte" de l'Estat amb Catalunya. "El govern espanyol actuarà amb responsabilitat", ha afegit.

El diputat socialista Xavier Sabaté ha retret l'actitud "hipòcrita" i "irresponsable" de la Generalitat, al qual ha acusat de "teatralitzar" i de "no assumir les seves responsabilitats". "El Govern ha d'anar allà on calgui per defensar els interessos dels catalans", ha afirmat.

Des d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha denunciat que la plantada és simplement "estètica". "Avui no era el dia. Arriba tard. El dia era el que es va votar la llei d'estabilitat", ha afegit.

El diputat de Solidaritat, Uriel Bertran, ha instat la Generalitat a "fer alguna cosa que notin els ciutadans" com, per exemple, l'anomenat "tancament de caixes", és a dir, no pagar a l'Estat, o l'acceptació de pagaments d'impostos a l'agència tributària catalana.

Ciutadans ha valorat la "plantada" del conseller d'Economia com un intent de "desviar l'atenció de la seva gravíssima negligència". El seu portaveu, Jordi Cañas, ha explicat que l'anunci de la plantada de Mas-Colell el mateix dia que no es podrà "pagar les nòmines als treballadors d'entitats socials és indigne". "Aquest Govern és un perill per al futur de Catalunya", ha dit. La situació actual és "la més greu en 32 anys de Generalitat". Cañas ha criticat que el govern culpi a Madrid de l'impagament i no responsabilitzi "als gestors de l'anterior executiu català que han generat el deute".

ERC, en canvi, ha manifestat el seu suport a la decisió de la Generalitat, tot i que li demanen quin serà el següent pas a prendre. La portaveu dels republicans, Anna Simó, ha demanat a Artur Mas que segueixi una estratègia clara davant el "pacte de la fam" i el xantatge que està fent el govern central. Entre els dubtes que hi ha plantejat Simó està si la Generalitat ja ha decidit si aplicarà l'objectiu de reducció del dèficit, si seguirà defensant acollir-se al fons de liquiditat o continuarà exigint els pagaments que la Generalitat té pendents de rebre.

El diputat no adscrit Joan Laporta també ha defensat la plantada del govern al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui ha reptat a què digui si els impagaments de la Generalitat a les entitats socials també li sembla una "solemne ximpleria".

Anar al contingut