Madrid

L'oposició acusa el PP de "cacicada" pel decret que vol modificar 25 lleis

Consideren una burla al Congrés la iniciativa que es votarà dijous i que modifica 25 lleis, un decret que el PSOE portarà al Constitucional

RedaccióActualitzat

Crítiques unànimes de l'oposició al decret llei que el PP sotmetrà a votació al Congrés aquest dijous i que modifica 25 lleis. En una sessió tensa de la Diputació Permanent, tots els grups han coincidit a qualificar de "cacicada" i "tramposa" la iniciativa perquè no hi podran presentar esmenes i només podran parlar 15 minuts i sense confrontar directament les idees amb els ministres de les carteres afectades.

La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, ha anunciat que, un cop s'aprovi al ple de la cambra, els socialistes recorreran davant del Tribunal Constitucional aquest decret llei de mesures urgents que va aprovar el govern espanyol divendres passat. Rodríguez ha fet una crida perquè s'hi sumin la resta de grups de l'oposició i ha acusat el govern espanyol d'utilitzar la seva majoria absoluta de manera "caciquil".

Després de recordar que el decret llei consta de 172 pàgines, modifica 25 lleis i afecta les competències de nou ministeris, Rodríguez ha assegurat que el decret llei "vulnera el respecte institucional i el principi de legalitat".

Des de l'Esquerra Plural, José Luis Centella ha considerat una "agressió a la democràcia" la tramitació exprés del decret i s'ha remès a les paraules del president del Congrés, Jesús Posada, qua va referir-se a la tramitació de l'aforament del rei per la via ràpida com "una mica nyap" per dir que aquesta iniciativa és "molt més que un nyap".

El diputat de CiU Josep Sánchez Llibre ha acusat el PP d'"abús de poder", de tenir una actitud "caciquil" i d'anar en sentit "contrari" a la regeneració democràtica que propugna l'executiu de Mariano Rajoy.

En canvi, el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, defensa que cal aprovar les mesures "com més aviat millor" perquè serviran per "avançar en la recuperació econòmica". Tot i això, ha afegit que el seu grup està disposat a tramitar la norma com a projecte de llei per la via d'urgència "si algun grup ho demana".

Entre les mesures aprovades destaca que l'Estat pagarà gairebé 164 milions a Gas Natural en cinc anys pel gasoducte del Magreb; el fet que el govern cedeix el registre civil als registradors; l'aprovació de l'impost als dipòsits bancaris del 0,03%; la liberalització dels horaris comercials; la decisió que Defensa podrà contractar 200 militars més, tot i que la contractació d'empleats públics està congelada; les bonificacions en la quota de la Seguretat Social per contractar menors de 25 anys que no treballin; la norma que els cinemes de poble no poden ser d'estrena; la regulació dels "drones" o el fet que s'obre la porta a instal·lar hotels i restaurants en ports del patrimoni històric, entre d'altres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut