El president turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest dilluns a Istanbul celebrant la victòria al referèndum (Reuters)
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest dilluns a Istanbul celebrant la victòria al referèndum (Reuters)

Els observadors de l'OSCE: el referèndum turc va incomplir els estàndards democràtics

El Partit Republicà del Poble, principal partit de l'oposició a Turquia, denuncia irregularitats sistemàtiques i demana que s'anul·li el referèndum pels "escrutinis secrets"

RedaccióActualitzat

Quan no han passat ni 24 hores del referèndum que va aprovar per molt poc la reforma constitucional per donar més poder a Erdogan, els observadors de l'Organització per a la Cooperació i la Seguretat a Europa i del Consell d'Europa denuncien la "falta d'imparcialitat" de la campanya i consideren que el referèndum de Turquia "no va complir" amb els estàndards democràtics.

No obstant, els observadors, que emetran el seu informe final d'aquí a dues setmanes, han rebutjat pronunciar-se sobre si els resultats han de considerar-se vàlids o no.

"És fora del nostre abast dir quin seria el resultat sense els defectes observats. Això ho haurà de jutjar la història".

Els observadors, a més, han lamentat que la llei turca no pregui la presència d'observadors internacionals i no permeti a les organitzacions cíviques turques vigilar el procés, limitant-ho així als representants dels partits.

L'oposició turca demana que s'anul·li el referèndum

Mentrestant, el principal partit de l'oposició política a Turquia, el Partit Republicà del Poble, el CHP, ja va demanar aquest diumenge a la nit que es tornessin a comptar el 60% de les butlletes del referèndum de reforma constitucional, i aquest dilluns al matí ha reclamat directament l'anul·lació de tot el referèndum.

El vicepresident del CHP, Bulent Tezcan, ha assegurat que la victòria d'Erdogan per un resultat molt ajustat, amb un 51,3% de vots favorables, està en entredit. Segons Tezcan, hi ha hagut moltes irregularitats, entre elles "escrutinis secrets". Tezcan no ha dubtat a concretar quina ha de ser la solució a aquestes irregularitats: que la Junta Suprema Electoral "cancel·li el referèndum".

Ho ha dit a Ankara, a la seu del seu partit, i ha afegit que "a molts llocs", sobretot a l'est i al sud-est del país, les zones amb més població kurda, els col·legis electorals van tancar més tard i s'hi van fer els escrutinis que ha qualificat de secrets, és a dir, sense observadors ni representants de l'oposició.

La Junta Suprema Electoral nega les irregularitats

Però el president de l'organisme que ha de vetllar per la netedat dels processos electorals, Sadi Güven, ha negat aquest dilluns les irregularitats. A pesar que els vots escrutats en secret no tenen el segell de la taula electoral, ha assegurat que això no els converteix en falsos.

Preveient això, Tezcan ha assegurat que el seu CHP portarà el conflicte al Tribunal Constitucional i que, en últim terme, està disposat a recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Merkel demana a Erdogan un "diàleg respectuós" amb l'oposició

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat a Erdogan que sigui prudent:

"El resultat ajustat de la votació demostra com està de dividida la societat turca. Això suposa una gran responsabilitat per al president Erdogan personalment."

Merkel ha concretat la demanda suggerint-li que, després d'una campanya electoral especialment dura i en què els partidaris del "sí" i del "no" s'han dirigit acusacions gruixudes, busqui un "diàleg respectuós amb totes les forces polítiques" i amb tota la societat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut