Caracas

L'oposició a Chávez proclama com a candidat Manuel Rosales, governador de l'estat petroler de Zulia, de manera unitària

L'oposició veneçolana té ja un candidat únic per disputar a Hugo Chávez les eleccions presidencials el 3 de desembre. Es tracta de Manuel Rosales, que ha rebut el suport d'una desena d'aspirants a candidat presidencial de l'oposició. D'aquesta manera queden anul·lades les eleccions primàries que s'havien de celebrar diumenge per posar-se d'acord sobre el candidat. Rosales, socialdemòcrata de 53 anys, ha promès que si guanya els comicis centrarà la legislatura 2007-2013 a solucionar els problemes socials mitjançant una distribució dels ingressos petrolers, i creant un salari per als parats per acabar amb la delinqüència.

Actualitzat
Els grup opositor Súmate va declinar la idea de celebrar les eleccions primàries per escollir candidat per tal de facilitar l'acord entre els dos aspirants amb major popularitat segons el sondeigs: Rosales i l'exdiputat Julio Borges. Borges i almenys vuit altres candidats, inclòsTeodoro Petkoff, han donat suport a Manuel Rosales com a candidat definitiu. No tots els candidats opositors li han donat suport, com és el cas de Benjamin Rausseo.

Alguns dels directius del grup opositor Súmate tenen accions judicials pendents per "conspiració" i "usurpació de funcions" per la presumpta utilització de fons estrangers en activitats polítiques internes, la qual cosa prohibeix la llei nacional. Machado, un dels directius del grup, denuncia que la directiva Súmate pateix "una persecució implacable per part de diferents organismes públics".

Una comissió de l'Assemblea Nacional investiga la procedència dels fons usats per Súmate els últims 3 anys. Súmate s'ha defensat dient que com a organisme no governamental pot rebre capital de l'exterior i ha aclarit que l'ha destinat a "programes d'educació democràtica".

De totes maneres, el president de Veneçuela des de 1998, Hugo Chávez, continua com a favorit per guanyar les eleccions a la presidència del desembre amb un ample marge.
Anar al contingut