Caracas

L'oposició a Chávez inunda la capital de Veneçuela amb una marxa contra el règim actual

Queda menys d'un mes per les eleccions presidencials a Veneçuela, i es nota. L'oposició ja ha començat a fer pressió per aconseguir fer fora del govern Hugo Chávez. El primer acte ha estat una marxa multitudinària que ha inundat la capital del país, Caracas. Amb el lema "26 quilòmetres per 26 milions de veneçolans", els manifestants han recorregut la ciutat, d'oest a est, per mostrar el seu suport al principal candidat de l'oposició a les pròximes eleccions, el socialdemòcrata Manuel Rosales. Tot i aquesta demostració de força, les enquestes recents continuen donant com a vencedor dels comicis del 3 de desembre el president Hugo Chávez, i amb un ampli avantatge sobre el seu rival.

Actualitzat
La gran marxa va començar dissabte al matí, quan milers d'opositors al president i candidat a la reelecció, Hugo Chávez, es van concentrar en diferents punts de la capital per acabar acompanyant Rosales en el seu recorregut d'uns 26 quilòmetres. La manifestació va transcórrer amb un marcat to festiu i sense incidents.

La marxa, custodiada per efectius de la policia metropolitana, ha recorregut d'oest a est la ciutat de Caracas, passant per les avingudes principals, i ha finalitzat a l'entrada de la popular barriada de Petare, sense que s'hagin donat estimacions oficials del nombre de participants. Això sí, segons Rosales, la caminada és potser la més gran que s'ha fet mai a Caracas i ha trencat tots els paràmetres. De fet, s'han vist milers de banderes veneçolanes i dels diferents partits polítics que donen suport a l'anomenat "candidat de la unitat". Tot i això, la majoria de sondejos situen Rosales com el segon en la intenció de vot, entre el 15 i el 30%, precedit pel governant veneçolà i candidat a la reelecció, que oscil·la entre el el 45 i el 62%.

Per a l'aspirant presidencial opositor i governador de l'estat de Zulia, la resposta massiva d'assistència a la seva convocatòria és una demostració que el poble vol un canvi. En aquest sentit, Rosales s'ha compromès, si aconsegueix la presidència, a instaurar al país una "nova democràcia social, pau i tranquil·litat". A més, també decretaria la "inamovibilitat" laboral dels empleats públics per evitar que es passi factura al seu passat "chavista". De fet, l'oposició ja va denunciar dijous que el president de l'estatal Petrolis de Veneçuela, SA, Rafael Ramírez, coacciona els empleats de la indústria perquè votin pel president Chávez.

En finalitzar la marxa, Rosales s'ha adreçat als manifestants amb un parlament breu en què ha reiterat la seva promesa de distribuir entre la població una cinquena part de la renda petrolera de Veneçuela mitjançant dipòsits bancaris als quals es podrà accedir amb una targeta de dèbit anomenada "Mi Negra". L'opositor, de 54 anys, també ha agraït al poble de Caracas la seva presència en la marxa.
A la mobilització opositora hi va participar el secretari de Relacions Internacionals del Partit Popular, l'espanyol Jorge Moragas. El dirigent del PP ha afirmat que va participar en la marxa per mostrar el suport del seu partit a l'"oposició democràtica" veneçolana i reconèixer el gran mèrit d'haver consensuat la candidatura de Rosales.

Prop de 16 milions de veneçolans, d'una població total de 26 milions de persones, estan convocats a les urnes el 3 de desembre per elegir el president que dirigirà el país durant els cinc anys vinents.
Anar al contingut