Caracas

L'oposició a Chávez fa sentir el seu "no" més multitudinari contra la reforma constitucional

Desenes de milers de veneçolans s'han manifestat pel centre de Caracas a només 48 hores de la celebració, diumenge, del referèndum que ha de donar llum verda al projecte de reforma constitucional del president, Hugo Chávez. Convocats pel principal bloc opositor a Veneçuela, han mostrat el seu rebuig a una norma que ha de reforçar indefinidament el poder presidencial i inscriure el socialisme a la Carta Magna. Reclamen tombar la nova normativa com a primer pas per acabar amb el president, que ja ha anunciat que si fracassa plegarà al final del mandat.

Actualitzat
L'oposició veneçolana ha aconseguit organitzar la manifestació més gran fins ara contra Hugo Chávez i la seva reforma constitucional. Els partits opositors treballen contra rellotge per convèncer els veneçolans perquè votin "no" al referèndum d'aquest diumenge; un "no" a Hugo Chávez a través d'un "no" al referèndum per reformar la Constitució del país.

L'avinguda Simón Bolívar de Caracas s'ha omplert amb uns 100.000 manifestants en la demostració de força més gran de l'oposició veneçola en mesos. Ha estat una cita amb un marcat caràcter festiu, on no han faltat ni la música ni el ball. De fet, els opositors a Chávez han ballat a ritme de pasdoble el ja famós "Per què no calles?" que el rei d'Espanya va etzibar al president veneçolà en la clausura de la Cimera Iberoamericana celebrada a Xile fa unes setmanes.

Diumenge les urnes diran si els contraris al president veneçolà han aconseguit superar la seva fragmentació ideològica i aturar un projecte que Chávez ha convertit en plebiscit a la seva persona. Si fracasa, ha assegurat, farà les maletes el 2013.

A debat hi ha una reforma de la Carta Magna per convertir Veneçuela en un país constitucionalment regit per una economia socialista; també per eliminar els límits de mandat que pot tenir un president, a l'estil de moltes democràcies europees. A la proposta hi ha, a més, la concessió de certs drets extra al president, com exercir la censura en situacions d'emergència.

Les enquestes diuen que, per ara, Chávez i la seva maquinària de treure vots van al davant, però a tocar els segueix una oposició que s'ha vist permanentment superada en les últimes confrontacions electorals.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut