Mèxic

López Obrador s'autoproclama president legítim de Mèxic en un acte multitudinari a la capital

El líder de l'esquerra mexicana, Andrés Manuel López Obrador, ha fet un pas endavant més en el seu desafiament a les institucions del país, i s'ha autoproclamat "president legítim" en un acte multitudinari al centre de la capital. López Obrador es nega a acceptar el resultat de les eleccions del juliol perquè el considera un "frau".

Actualitzat

En un pas més en el seu desafiament al Tribunal Electoral, que va ratificar la victòria del seu rival per 0,56 punts percentuals, López Obrador ha rebut de la senadora Rosario Ibarra una "banda presidencial" tricolor després d'escoltar l'himne nacional amb els dotze membres del seu "gabinet alternatiu".

En el seu discurs, el líder d'esquerra ha denunciat el "frau del 2 de juliol" i ha promès construir "una nova república" basada en la defensa dels pobres i els recursos, així com en la lluita contra la corrupció i els cobraments excessius en els serveis públics i privats.

El seu programa de "govern" gira al voltant de tres eixos -defensa del poble, de la democràcia i del patrimoni nacional- que es concreten en 20 punts i previsiblement arribaran en forma d'iniciatives de llei al Congrés, gràcies al suport de legisladors del Front Ampli Progressista (FAP), format pels partidaris de la Revolució Democràtica (PRD), del Treball (PT) i Convergència.

Entre les seves propostes s'inclou la creació de llocs de treball, salaris justos, i subsidis per als ancians, els discapacitats i les mares solteres, a més de la reducció d'impostos als pobres. López Obrador s'ha pronunciat també contra la construcció del mur fronterer autoritzat pel govern dels EUA i ha enviat un missatge de solidaritat a les organitzacions civils de l'estat d'Oaxaca, que exigeixen la renuncia del governador Ulises Ruiz.

Defensors i detractors

La "investidura" de l'exalcalde de la capital mexicana ha rebut fortes crítiques d'analistes i detractors polítics, que qualifiquen l'acte de "bogeria", "ridícul" i "broma".

No obstant això, diversos dirigents han sortit en la seva defensa, com Jesús Ortega, portaveu del FAP, que ha dit que l'esquerra es mantindrà dins la vida política, de la lluita electoral. No ens anirem a la muntanya, no marxarem de la lluita política ni democràtica", ha declarat.

Legisladors d'esquerra i simpatitzants preparen actes per boicotejar la investidura de Calderón, programada per a l'1 de desembre al Congrés.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut