Mèxic D.F.

López Obrador impugna el resultat electoral en un clima de tensió creixent a Mèxic

El candidat de les esquerres a la presidència de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha interposat finalment davant els tribunals electorals mexicans 300 recursos demanant un nou recompte dels vots de les eleccions presidencials del 2 de juliol. López Obrador també ha convocat mobilitzacions arreu del país: una marxa nacional per la democràcia partirà de diferents punts del país i s'acabarà dimecres a la plaça del Zócalo de la capital mexicana, a més d'una gran manifestació pel 16 de juliol.

Actualitzat

L'Institut Federal Electoral (IFE) rebutja que hi hagi hagut irregularitats, i manté que el guanyador dels comicis és el conservador Felipe Calderón. El cap de la unitat de serveis informàtics de l'IFE, René Miranda, ha manifestat que tècnicament és "impossible" manipular la informació de l'escrutini i que el sistema de còmput usat és "precís, confiable i inviolable".

López Obrador, però, assegura que hi ha un complot contra ell impulsat des de l'aparell governamental de Vicente Fox, que dóna suport a Calderón. L'advocat i senador electe de les esquerres Arturo Nuñez ha assenyalat que aportaran documentació que conté "proves de les múltiples irregularitats registrades abans, durant i després de les eleccions". L'esquerra també denunciarà que la data de les eleccions van produir-se irregularitats en almenys 50.000 dels 300.000 col·legis electorals i també en el recompte.

Mentrestant, la Unió Europea subscriu l'opinió de l'Institut Electoral mexicà. El president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, s'ha mostrat convençut de la transparència dels comicis mexicans i confia que les institucions del país resoldran la impugnació de manera justa. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut