Barcelona

López Casasnovas creu que Itàlia podria necessitar un rescat bancari

El conseller del Banc d'Espanya i catedràtic d'Economia de la UPF creu que Itàlia, que aplega 9 dels 25 bancs que han suspès les proves, podria acabar seguint el mateix camí que Espanya

RedaccióActualitzat

El conseller del Banc d'Espanya i catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López Casasnovas, no descarta un rescat bancari a Itàlia vistos els resultats de les proves d'estrès.

Després de veure que 9 dels 13 bancs suspesos són italians, Casasnovas ha dit que a Itàlia es podria reproduir la situació que ja es va donar a Espanya. Preguntat  a "El matí de Catalunya Ràdio" sobre si podem estar davant d'un rescat bancari a Itàlia, ha respost: "Suposo que sí, si no se'n surten pels seus mitjans, com ens va passar a nosaltres".

Tot i això, Casasnovas ha dit que, abans d'arribar a aquest escenari, el primer que cal fer a Itàlia és apel·lar als accionistes perquè facin ampliacions de capital o bé per requerir l'entrada de nous propietaris en algunes d'aquestes entitats. 

En el cas d'Itàlia, a diferència del que va passar a Espanya, aquest rescat -que tindria lloc si el risc per a la banca a Itàlia fos sistèmic- ja no aniria a compte de la troica, sinó de l'autoritat monetària europea.

"A alguns els han deixat copiar"

L'assessor del Banc d'Espanya ha demanat prudència a l'hora de valorar els resultats de les proves d'estrés i de fer comparacions entre Espanya i Itàlia o entre bancs espanyols. López Casasnovas ha recordat que a Espanya, a diferència d'Itàlia, hi ha hagut rescat bancari i, per tant, els bancs rescatats han jugat amb l'avantatge de les ajudes rebudes.

"A alguns els han deixat copiar", ha dit, establint una metàfora amb la dels estudiants davant d'un examen. 

A més, ha assenyalat que a alguns dels bancs els han avisat de quin dia els feien les proves, una circumstància que no ha considerat positiva. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut