Santo Domingo

L'operació de rescat dels ostatges de les FARC ja està en marxa

Els helicòpters que han de rescatar 3 dels 45 ostatges en poder de les FARC ja són a Colòmbia procedents de la base aèria de Santo Domingo, en territori veneçolà. Es troben a Villavicencio, des d'on esperen instruccions de la guerrilla per sortir cap a la selva del país andí i recollir els ostatges. La missió s'ha endarrerit unes hores per motius de seguretat però, si tot va com està previst, avui mateix podria resoldre's el rescat i les polítiques Consuelo González i Clara Rojas i el fill d'aquesta última podrien retrobar-se amb els seus familiars.

Actualitzat
Consuelo González, Clara Rojas i el seu fill de 4 anys Emmanuel, nascut en captiveri de la seva relació amb un guerriller, estan més a prop de ser lliures si no hi ha cap imprevist d'última hora. Els helicòpters que els han de treure de la selva ja són a Villavicencio, on ha de començar la segona fase de l'operació de rescat. No se'n coneixen els detalls, només que la guerrilla donarà unes coordenades al govern de Veneçuela per trobar els seus ostatges. El govern d'Hugo Chávez ho comunicarà després a la tripulació dels helicòpters, que localitzaran el punt i s'hi desplaçaran. El Comitè Internacional de la Creu Roja coordinarà la missió.

El govern de Veneçuela lidera aquest rescat a petició de les FARC i completen el comboi humanitari representants de cinc països llatinoamericans, a més de França i de Suïssa. Segons fonts oficials, l'operació s'acabarà a les tres de la matinada de dilluns, hora d'aquí, quan els ostatges alliberats es retrobin, a Caracas, amb les seves famílies. Precisament el fet que els ostatges hagin d'abandonar Colòmbia per anar a Veneçuela ha estat qualificat pels familiars dels alliberats de "xou mediàtic excessiu".

El dispositiu es va posar en marxa la matinada de dijous a divendres a Caracas, des d'on va sortir la caravana aèria humanitària formada per diversos helicòpters, un dels quals medicalitzat, i avions Fokker 90 i 500 amb destí a la base aèria de Santo Domingo. Aquesta base, en territori veneçolà, s'ha convertit en el centre logístic de l'"operació Transparent", com l'ha batejada el mateix Hugo Chávez. La caravana va allargar la seva estada a Santo Domingo més del que estava previst, segons la Creu Roja Internacional per motius de seguretat, abans d'enlairar-se rumb a Colòmbia. El president veneçolà, vestit d'uniforme militar, va supervisar personalment l'enlairament dels helicòpters que han de transportar els alliberats.
Anar al contingut