L'OPEP no redueix la seva producció tot i la caiguda del preu del barril de cru

L'OPEP, amb el lideratge de l'Aràbia Saudita, buscaria rebaixar el preu del barril per sota dels 80 euros, quan el "fracking" no serà rendible als Estats Units

RedaccióActualitzat

Ni la caiguda dels preus del cru ni l'excés d'abastiment han fet canviar d'opinió l'OPEP, que ha decidit mantenir la seva producció en 30 milions de barrils diaris. Els analistes veuen en aquest gest un intent de perjudicar els Estats Units, el seu principal competidor gràcies a la tècnica del "fracking".

L'Aràbia Saudita ha marcat el pas a la reunió dels països exportadors de petroli. És el principal productor i ja li va bé la caiguda dels preus del cru. Juntament amb els països del Golf Pèrsic, s'han imposat per mantenir la producció per no afectar, diuen, el creixement econòmic mundial i treballen per tornar l'equilibri al mercat.

Altres països liderats per Veneçuela han sortit de la reunió més descontents, perquè preferien una retallada de la producció per apujar preus i quadrar els seus números.

Segons els experts, l'objectiu de l'Aràbia Saudita seria deixar el preu del barril de cru tan baix que obligui a tancar les explotacions de "fracking", rendibles només a partir dels 80 dòlars. Per als saudites, l'extracció d'un barril de cru costa menys de 10 dòlars, fet que, unit a les seves enormes reserves petroleres i financeres, els permet aguantar més temps amb un petroli devaluat. Això és una jugada no exempta de risc perquè podria portar pèrdues importants als països petrolers que no estan en la situació dels saudites.

L'OPEP s'ha compromès a vigilar de prop l'evolució del mercat. No es tornaran a reunir fins al 5 de juny del 2015. Els cru Brent i Texas, referència a Europa i a Texas, van reaccionar immediatament a la baixa, accentuant encara més el retrocés dels últims mesos. El barril de cru cotitza des de ja fa diversos dies per sota dels 80 dòlars, un 30% menys que fa cinc mesos i el valor més baix dels últims 4 anys.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut