Viena

L'OPEP insta a estabilitzar els preus del petroli, que han batut el rècord dels 78 dòlars per barril

L'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha llançat aquest divendres una crida a tots els grans agents participants en el mercat mundial de cru perquè contribueixin a estabilitzar els preus d'aquesta matèria primera. Així, l'OPEP ha mostrat la seva preocupació per l'última escalada dels preus del petroli, impulsada no només pel creixent conflicte entre Israel i el Líban, sinó també per la significativa pressió a l'alça exercida per l'especulació financera en els mercats. La pujada del preu del petroli ha passat en un moment en què el mercat està ben proveït.

Actualitzat
L'OPEP no ha tingut cap més solució que instar aquest divendres a l'estabilització dels preus del cru, que en els últims dies s'han disparat per sobre els 78 dòlars per barril a causa de l'escalada bèl·lica al Pròxim Orient. En un comunicat difós avui, l'organització insisteix que "requereix el ple suport d'altres grans participants en el mercat, tant del costat productor com del consumidor", per moderar els preus.

D'aquesta manera, l'OPEP ha expressat la seva preocupació per l'escalada dels preus del petroli i ha reafirmat "el seu compromís amb l'estabilitat" dels mercats. L'organització destaca que "desenvolupaments geopolítics, sobre els quals l'OPEP no té cap influència han estat al darrere de l'abrupta pujada", en un moment en el qual l'especulació financera ja estava exercint una "significativa" pressió a l'alça. Els països exportadors de petroli assenyalen també a la nota que actualment "el mercat està ben abastit de cru" i que es manté una producció superior a la demanda.

Tot i això, el petroli tipus Texas ha escalat en la preobertura del mercat de Nova York, abans de la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per analitzar la situació en el Líban, fins als 78,40 dòlars el barril, cosa que suposa un nou rècord històric. De la mateixa manera, el barril del cru Brent de referència a Europa, avui ha tocat sostre en arribar als 78,03 dòlars. També el preu del barril de l'OPEP, que controla el 40% de la producció de petroli, s'ha situat per primer cop en els 70,38 dòlars.

Segons els analistes, una extensió de la violència al Pròxim Orient tindria terribles conseqüències pel preu d'aquesta matèria primera i afectaria el subministrament mundial de combustibles, cosa que acabaria perjudicant el creixement econòmic mundial. A les tensions entre el Líban i Israel s'hi han de sumar les pretensions de l'Iran, quart productor mundial de petroli, de reprendre l'enriquiment d'urani i la preocupació dels inversors sobre les informacions que apunten atacs contra instal·lacions petrolieres a Nigèria.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut