Ragusa

L'Open Arms podrà tornar a salvar vides al Mediterrani, després de quedar en llibertat

El vaixell va ser immobilitzat de manera cautelar fa un mes en el marc d'una investigació per afavorir la immigració il·legal

RedaccióActualitzat

La justícia italiana ha ordenat l'alliberament del vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, que estava immobilitzat des de feia un mes al port sicilià de Pozzallo en el marc d'una investigació per suposat afavoriment de la immigració il·legal.

Ho ha ordenat el jutge instructor de la localitat de Ragusa, que d'aquesta manera ha invalidat l'ordre de confiscació confirmada a finals de març per la fiscalia d'aquest municipi. La decisió suposa que el vaixell i els seus voluntaris podran tornar a salvar vides al mar Mediterrani, un cop el vaixell hagi passat una inspecció tècnica.

L'altre vaixell de l'ONG, l'Astral, ha salpat aquest dilluns cap a la missió de rescat número 44, per al salvament d'immigrants al mar.

 

Vaixell immobilitzat

El vaixell de l'ONG catalana va ser immobilitzat de manera cautelar el 17 de març després d'atracar al port de Pozzallo per desembarcar-hi 216 migrants rescatats a la deriva al Mediterrani. Arran d'això es va obrir una investigació al cap de missió, Anabel Montes; al capità, Mark Reig, i a un responsable de l'organització que ja no és investigat.

 

Amoïnats pel procés penal

Des de Proactiva Open Arms, Òscar Camps s'ha mostrat satisfet per l'alliberament del vaixell, però a la vegada preocupat perquè la investigació penal segueix en marxa.

En una entrevista a "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio, Òscar Camps ha explicat que encara estan obertes les investigacions del fiscal de Catània per un delicte d'organització criminal, i del fiscal de Ragusa per un delicte de facilitació de la immigració il·legal que poden afectar dos membres de l'equip.

"Hem d'estar contents perquè és una bona notícia però hem de ser prudents perquè hem de seguir denunciant que estan criminalitzant el fet de salvar vides, l'acció humanitària."

La investigació es basa en l'últim rescat de l'ONG, que es va negar a entregar els 216 immigrants salvats a una patrulla de la guàrdia costanera líbia que va aparèixer després a la zona.

Òscar Camps ha explicat que no s'hi van negar en cap moment perquè els van amenaçar amb armes.

"En cap moment ens hi vam negar. Davant de les armes, cap voluntari es pot negar a fer res. Per tant, l'acusació que ens vam negat a entregar la gent és una bajanada. Com tres socorristes es poden negar davant de 15 persones armades al mig del mar?"

 

Notícia relacionada: Jutgen al Marroc l'activista Helena Maleno, acusada d'afavorir el tràfic de persones

El coordinador d'Open Arms a Itàlia va assegurar que van rebre una trucada en què se'ls advertia que Líbia "assumia la coordinació de l'operació" i que "era la primera vegada que sentia que els libis coordinaven un rescat".
 

Els cooperants van esperar 24 hores i van haver de demanar a Malta l'evacuació d'una mare i un nadó en estat greu, fins que se'ls va autoritzar a amarrar en un port italià.

Segons la fiscalia, els migrants haurien hagut de ser tornats a Líbia, d'on venia l'embarcació d'on van ser rescatats. Els membres de Proactiva Open Arms investigats s'enfronten a penes de 3 anys de presó i una multa de 15.000 euros per cada migrant desembarcat en l'últim rescat.

Des de Proactiva Open Arms, Òscar Camps al·lega que l'assalt libi es va fer en aigües internacionals (més enllà de les 12 milles), on ja no tenien cap dret a actuar amb intimidació armada.

"Estaven a 74 milles i aquí teniem el mateix dret que qualsevol altre a fer una intervenció si s'escau. (Els guardacostes libis) estaven fora de les seves competències i radi d'acció i no podien utilitzar les armes i la força per intimidar un vaixell estranger, registrat com a vaixell de salvament, i fent tasques de salvament."

El jutge instructor de Catània va desestimar el delicte d'organització criminal, abans de passar el cas al tribunal de Ragusa.

L'Astral surt cap a Malta

Mentrestant, l'Astral, el primer vaixell que l'ONG va enviar al Mediterrani, i més petit que l'Open Arms, ha sortit aquest dilluns cap a Malta per poder seguir fent rescats.

Membres de l'ONG també viatjaran a Noruega, on valoraran adquirir un tercer vaixell per a les seves operacions.

Camps ha assegurat a "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio que seguiran endavant.

"Hem actuat sempre sota el paraigües de la llei marítima internacional i ho continuarem fent."

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut